Staten kjøper Norges nest største privateide eiendom

Både NRK og Trønder-Avisa melder at Statskog kjøper Meraker Brug i Trøndelag. Eiendommen er på 1,3 millioner mål.
STORARTET: Meraker Brug har ifølge DN en markedsverdi på over 1,5 milliarder kroner og er en av Norges største privateide eiendommer. Nå melder NRK og Trønder-Avisa at den selges til staten. | Foto: Meraker Brug
STORARTET: Meraker Brug har ifølge DN en markedsverdi på over 1,5 milliarder kroner og er en av Norges største privateide eiendommer. Nå melder NRK og Trønder-Avisa at den selges til staten. | Foto: Meraker Brug

– Kjøpekontrakt ble signert i går, bekrefter daglig leder i Meraker Brug, Per Hembre, til Dagbladet.

Ifølge Dagens Næringsliv har Meraker Brug en markedsverdi på over 1,5 milliarder kroner. Eiendommen er på 1,3 millioner mål og ble lagt ut for salg i april, som skal sørge for kunst og sikker drift av Astrup Fearnley-museet i Oslo.

Legger Norges største privateide eiendom ut for salg

Stiftelsen Hans Rasmus Astrup er største eier i aksjeselskapet som eier eiendommen sammen med Stiftelsen Thomas Fearnley, Heddy og Nils Astrup og selskapet Astrup Fearnley.

NTB har vært i kontakt med Landbruks- og matdepartementet som ikke vil bekrefte opplysningene om kjøpet. Regjeringen har kalt inn til en pressekonferanse klokken 16.45 onsdag på Meraker Brug med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp).

Eiendommen dekker 90 prosent av Meråker kommune, samt deler av kommunene Stjørdal, Malvik og Steinkjer og strekker seg helt inn til svenskegrensen. Stjørdalselva renner gjennom eiendommen, som inneholder noen av Norges beste jakt- og fiskeområder.

Siden eiendommen er eid av et aksjeselskap, skal kjøpet ikke konsesjonsbehandles. AS Meraker Brug – og kjent som Aktieselskabet Meraker Brug – ble opprettet i 1906. Selskapet får sine inntekter fra skogsdrift, utleie av jakt- og fiskerettigheter samt utleie av hytter og tomtesalg. Selskapet omsatte for 24,5 millioner kroner i 2020.

Fylkesvaraordfører vil at staten kjøper enorm eiendom i Trøndelag

Selv om det er uvisst hvem som har meldt sin interesse formelt har nok flere private eiendomsaktører festet blikket på Meraker Brug.

– Denne fantastiske eiendommen, som faktisk er cirka 90 prosent av arealet i Meråker kommune og kanskje landets største private eiendom er til salgs, dog godt over min lommebok dessverre, sa Nordr-sjef Pål Aglen til EiendomsWatch i sommer.

NRK skriver at Bjørn Rune Gjelsten kjøpte naboeiendommen Værdalsbruket, som grenser til Meraker Brug, for mellom 800 og 900 millioner kroner i fjor.

Få daglige oppdateringer fra EiendomsWatch – meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo