Trusselbildet fører til endringer - regjeringen varsler bedre kontroll med hyttemarkedet

Regjeringen, PST, og NSM gikk tidligere denne uken ut og advarte mot skjult eierskap i Norge. Alle kluter settes nå til for å skaffe seg en bedre oversikt, og det kan også få betydning for hyttemarkedet. 
KONTROLL: Justisminister Emilie Enger Mehl varsler bedre kontroll med eiendomsmarkedet, for å møte det økte trusselbildet i Norge.
KONTROLL: Justisminister Emilie Enger Mehl varsler bedre kontroll med eiendomsmarkedet, for å møte det økte trusselbildet i Norge.

Nestsjef for Politiets Sikkerhetstjeneste, Hedvig Moe, uttalte tidligere denne uken at både Russland og Kina til stadighet viser interesse for strategiske eiendommer i Norge. Dette er typiske eiendommer som ligger nær viktig infrastruktur, som havner, militære installasjoner, og andre kritiske installasjoner. 

Regjeringen er allerede i gang med å skaffe seg større oversikt over hvem som eier hva i landet. Nå går justisminister Emilie Enger Mehl ut og sier at at dette kan få konsekvenser for fritids- og hyttemarkedet. 

– Vi ønsker et fritt hyttemarked, men noen ganger kan det være attraktive eiendommer for en trusselaktør, sier Mehl til Bergens Tidende.

I en fersk stortingsmelding om nasjonal kontroll for å ivareta sikkerheten i Norge, varsler regjeringen at den vil ha mer kontroll over salg av eiendommer. Eiendommenes beliggenhet kan legge til rette for uønsket virksomhet nær forsvarsanlegg, kraftanlegg, og annen infrastruktur, ifølge regjeringen.

Dette vil ikke bare få konsekvenser for hyttemarkedet, men også næringseiendommer, landbruks- og skogseiendommer, og annen type eiendom, som regjeringen vil følge med på. 

– Jeg mener det er helt nødvendig å få bedre oversikt over hvordan økonomiske virkemidler kan misbrukes, og hvilke verdier det kan være nødvendig å skjerme, inkludert eiendommer, sier Mehl til BT.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Photo: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Photo: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Photo: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo