Newsec Property Outlook: Eiendom er langsiktig og lokalt

Newsec mener det er svært usannsynlig at internasjonale investorer vil drive transaksjonsmarkedet det kommende året. 
SER I SPÅKULEN: Max Barclay, Deputy CEO i Newsec | Foto: Newsec
SER I SPÅKULEN: Max Barclay, Deputy CEO i Newsec | Foto: Newsec

Newsec Property Outlook oppsummerer 2022 som et av de mest turbulente årene i historien for nordisk og baltisk næringseiendom. Året startet sterkt, og til tross for nedgang i andre halvår med mer forsiktige investorer, viste eiendoms- og transaksjonsmarkedene seg å være relativt stabile. 

«Totalt sett minner året oss om mange tidligere år, bortsett fra rekordåret 2021», skriver Newsec i en pressemelding i forbindelse med publisering av den ferske rapporten.

Newsec Property Outlook gir oversikt og perspektiv på makroøkonomiske trender og utvikling i eiendomsbransjen. Denne utgaven fokuserer blant annet på virkningen av internasjonale investorer på det lokale markedet.

Nordiske og baltiske investorer opptrer med en global investeringsatferd og det er ifølge Newec derfor alltid relevant å observere hvordan internasjonale investorer resonnerer.

«På tross av dette er markedene til syvende og sist svært lokale og mindre påvirket av utenlandske investorer enn det som ofte blir hevdet. Newsec antar at innenlandske investorer vil fortsette å drive markedene i 2023 – noe som tilsier at fokuset kan rettes mot nettopp disse», heter det.

– Lave renter ingen drivkraft lenger

– Newsec tror at eiendomsverdier kan bevares og økes ved fokus på konsistens, gjennom langsiktige tiltak og varige investeringer. Inngående kunnskap om leietakers behov, bevegelser i det lokale markedet og evne til å tilpasse eiendom på en effektiv måte vil være avgjørende for fortsatt suksess. Genuin ledelse og utvikling drevet av lokal kunnskap, erfaring og evnen til å forstå markedets behov vil være essensielt i tiden fremover når komprimering av avkastningskrav, lave renter og god tilgang på kapital ikke lenger er drivkrefter, sier Max Barclay, Deputy CEO i Newsec, i meldingen.

Lokale aktører viktigere enn globale

Newsec konkluderer med at det alltid er relevant å ha et bredt nettverk av investorer, men at det er mindre viktig å fokusere på de store globale aktørene enn først antatt.

«Ikke-nordiske og ikke-baltiske investorer vil fortsatt ha en tilstedeværelse i de nasjonale markedene, ofte på kjøpssiden av større transaksjoner i milliardklassen», heter det.

Men ifølge Newsec er det svært usannsynlig at internasjonale investorer vil drive transaksjonsmarkedet det kommende året. Til syvende og sist er det meste av aktiviteten lokal.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo