Sjur C. Monsen i Smedvig mener bransjen lenge har vært for traust og underdigitalisert

– Innovasjon er en bærebjelke for oss, sier markedsdirektør Sjur Christian Monsen i Smedvig Eiendom. Oljekrisen har trigget den lokale kreativiteten, mener han.
TEKNOLOGI-FORKJEMPER: Markedsdirektør Sjur Christian Monsen i Smedvig Eiendom | Foto: Øystein Byberg
TEKNOLOGI-FORKJEMPER: Markedsdirektør Sjur Christian Monsen i Smedvig Eiendom | Foto: Øystein Byberg

Smedvig Eiendom kjøper og bygger eiendom for å eie, ikke for å ta kjappe gevinster. Det gir også en villighet til å være i front når det gjelder teknologi og innovasjon, mener markedsdirektør Sjur Christian Monsen i Smedvig Eiendom.

– Innovasjon er en bærebjelke for oss. I og med at vi eier byggene og bygger hele områder, kan vi ta oss råd til å satse mer på innovasjon. Mye av nybrottsarbeidet er vanskelig å regne hjem i et bygg du skal selge rett etterpå. Hvis du tenker at dette skal skape verdi over tid, så tror vi det er riktig å holde på med. Det betyr også at vi kan satse på for eksempel Life@Work, sier Monsen til EiendomsWatch.

– En underdigitalisert bransje

– Eiendomsbransjen har vært ganske traust lenge, og underdigitalisert, men vi ser vi kommer inn i en brytningstid. For eksempel dette bygget vi selv sitter i, som gikk fra én leietaker, til tre til 30. Det krever at du må forholde deg til leietakerne på en helt annen måte. Mens du før kanskje inngikk en 10 årskontrakt med en profesjonell motpart, har du nå en hel haug, kanskje ikke fullt så profesjonelle motparter, sier Monsen.

Smedvig Eiendoms teknologisatsing går gjennom det heleide datterselskapet Veni, som blant annet har gått inn i proptechselskapet Life@Work, som samler alle tjenester i et bygg på en plass, hvor brukerne får tilgang til alt de har behov for igjennom arbeidsdagen i en app.

Foto: Øystein Byberg
Foto: Øystein Byberg
– Vi var også første investor, og største, for å få til CreateSolutions, som er et analyseverktøy. Vi laget også Green Mountain med bakgrunn i Smedvig Eiendom. Vi solgte dataselskapet for to år siden for 7,6 milliarder kroner..

Vil bruke e-sport for å lokke til seg unge

Nå ønsker Smedvig Eiendom også å bruke ny teknologi for å tiltrekke seg unge til bygge- og anleggsbransjen.

– Jeg er redd for at talentene, spesielt blant de yngre, blir sugd rett inn i olje og energi igjen. Vi ser allerede nå at det er vanskelig å få tak i elektrikere og folk fra andre tekniske fag innen bygg og anlegg. Vi håper at vi via Site 4016 og via deler av det Veni driver på med, klarer å gjøre bransjen attraktiv. Vi prøver å henvende oss mot de unge. Blant annet har vi planer om en e-sport-liga for bygg og anlegg. Bransjen har problemer med å finne kanaler for å treffe de unge som skal ta valg om hva de skal utdanne seg til. Da tenkte vi at en e-sport-liga kan være en måte å møte ungdom fra 13 til 18 år. Vi tror vi får det til, sier Monsen til EiendomsWatch.

Foto: Øystein Byberg
Foto: Øystein Byberg
– Veni er medeier i Master Blaster som lager bedriftsligaer innen e-sport. Dermed er det relativt enkelt å lage dette for oss. Det er en underlig integrasjon mellom e-sport og eiendom, sier han.

– Jærbuen er en cowboy

Han mener oljekrisen har trigget den lokale kreativiteten.

– Vi så i 2014 under oljekrisen at mange nye selskaper ble etablert. Flinke folk gikk fra oljeselskapene med en sluttpakke og realiserte drømmen sin og skapte sitt eget selskap. 

– En av de største mytene er at jærbuen er traust og bygger stein på stein. Realiteten er at jærbuen er en cowboy som ser muligheter og skyter fra hoften. Det er ment i positiv forstand, sier Monsen. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo