Detaljerte data fra bygg skal gjøres tilgjengelige for forskning og innovasjon

Forsknings- og innovasjonsmiljøer over hele landet skal kunne benytte seg av e-infrastrukturen som skapes. Blant deltakerne i Sintef-prosjektet finner vi aktører som Höegh Eiendom og Obos.
SAMLER KUNNSKAP: Prosjektet I regi av Sintef vil bidra til å utvikle bygningsmassens rolle i energisystemet fremover. | Foto: Shutterstock / Sintef
SAMLER KUNNSKAP: Prosjektet I regi av Sintef vil bidra til å utvikle bygningsmassens rolle i energisystemet fremover. | Foto: Shutterstock / Sintef

Sammen med 16 partnere er Sintef i gang med et stort forskningsinfrastruktur-prosjekt innen datainnsamling og -analyser av bygningers energiforbruk og inneklima.

Målet er å gi e-infrastruktur til nye, databaserte forskningsmuligheter og tjenester i både bygge- og energisektoren.

– Prosjektet vil også bidra til å utvikle bygningsmassens rolle i energisystemet fremover, noe som er viktig for å nå klimamålene. Det skal også gi nyttig kunnskap for utvikling av smarte lavutslippsbyer, sier Sintef-forsker og prosjektleder Amin Moazami i en pressemelding.

Prosjektet, som kalles Smart Building Hub (SBHUB), skal bidra til å koble sammen forskning innen smarte bygninger og energisystemer.

For å få til dette skal detaljerte målinger med høy tidsoppløsning av elektrisitetsforbruk, varmeforbruk, lokal energiproduksjon, parametere for inneklima og andre byggdata organiseres og kobles sammen. Dette gjelder områdene digitalisering av energisystemer, energieffektivitet og energifleksibilitet for bygninger, digitale tvillinger, samt byggautomatisering og smarte kontroller.

– Vi har allerede flere store dataleverandører, men vi vil gjerne ha flere tilknyttede partnere som kan levere data, sier Moazami.

Forskningspartnere i prosjektet er Sintef, NTNU, Sintef Energi AS, Institutt for energiteknikk og Smart Innovation Norway.

I tillegg bidrar følgende aktører inn i prosjektet: Akershus Energi, Center Denmark, Drammen Eiendom, Elhub, Enova, Entro, FUSen, GK Norge, Höegh Eiendom, Obos og Oslobygg.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også