Carl O. Geving ber bankene holde igjen: – Boligbyggingen er på finanskrisenivå

Norges Eiendomsmeglerforbund frykter at den varslede renteutviklingen vil utløse et langvarig tilbakeslag i boligbyggingen.
OPPFORDRING: Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund oppfordrer veldrevne, norske banker om å holde igjen på rentenivået. | Foto: CF-Wesenberg/Kolonihaven
OPPFORDRING: Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund oppfordrer veldrevne, norske banker om å holde igjen på rentenivået. | Foto: CF-Wesenberg/Kolonihaven

I en pressemelding torsdag formiddag, sier administrerende direktør Carl. O Geving I Norges Eiendomsmeglerforbund at rentehevingen fra Norges Bank vil ha direkte, negative konsekvenser for boligbyggingen i landet. 

– Salget av nye bolig er nå på finanskrisenivå, og igangsettingstakten stuper. Vi har tidligere advart mot at kombinasjonen av høye importerte byggekostnader og for kraftig renteoppgang kan utløse en boligresesjon, med overslag til økonomien for øvrig. Nå er vi der, sier Geving.

Ubalanse og prispress

Han mener det er et stort misforhold mellom boligtiførselen og det underliggende behovet for nye boliger. 

– Vi tror at sentralbanken undervurderer denne situasjonen, og håper at rentebanen blir revurdert ved framtidige rentebeslutninger.

Geving sier at etterspørselen i bruktboligmarkedet løftes ettersom nyboligmarkedet rammes av de økte rentene. 

– Boligmarkedet drives først og fremst av primærbehov, og for tiden er bruktmarkedet velfungerende, men på sikt tror vi at den lave boligproduksjonen vil føre til store ubalanser og prispress. Dette bildet kan bli forsterket av uro i bank- og finanssektoren og nye sjokk i verdensøkonomien, som kan tvinge rentenivået ned igjen, hevder direktøren. 

Ber bankene holde igjen

Nå oppfordrer han norske banker til å holde igjen på utlånsrentene, på tross av beskjeden fra Norges Bank. 

– Norske banker er blant de mest solide i verden og regnskapene viser høy lønnsomhet. De er svært godt finansiert og har gode rentemarginer. I dagens situasjonen kan bankene lette situasjonen for husholdningene ved å holde igjen på utlånsrentene, framfor å legge flere stener til byrden for pressede husholdninger gjennom å øke egne overskudd

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også