Flere konkurser i Norge – byggebransjen sliter

Fall i salget av nye boliger og byggeprosjekter som er lagt på is begynner å sette spor i konkursstatistikken, mener Per Fjærestad, Country Manager i Creditsafe Norway.
Foto: Creditsafe
Foto: Creditsafe

282 norske selskap gikk konkurs i mai. Det tilsvarer en økning på 10 prosent sammenlignet med samme måned i fjor (256 konkurser), men i likhet med april ender vi på et noe lavere nivå enn i 2019 og 2020, melder Creditsafe Norway. 

– Etter en voldsom start på året, med en kraftig konkursøkning i første kvartal, har vi de siste to månedene sett en noe mer moderat kurve. Men det er likevel en markant økning, som tyder på at det er stadig flere selskaper som har det tøft økonomisk, kommenterer Per Fjærestad, Country Manager i Creditsafe Norway.

Byggekonkurser

Det er særlig byggebransjen som sliter. Etter en kraftig økning i april, fortsetter den samme trenden i mai – riktignok med én viktig forskjell:

– I Creditsafe deler vi byggebransjen hovedsakelig i to kategorier: Oppføring av bygninger og spesialisert bygg- og anleggsvirksomhet. Tradisjonelt har vi pleid å omtale disse samlet, fordi kurvene her som regel har fulgt hverandre relativt stabilt. Nå ser vi derimot et tydelig skille, med en kraftig økning i førstnevnte kategori og en moderat nedgang i sistnevnte, forteller Fjærestad.

37 konkurser innen spesialisert bygg- og anleggsvirksomhet i mai er syv færre enn i fjor, en nedgang på 10 prosent. Innen oppføring av bygninger økte derimot antall konkurser med 70 prosent, opp fra 27 konkurser i mai i fjor til 46 i år.

– Flere har vært ute i mediene og advart om fall i salget av nye boliger, og byggeprosjekter som er lagt på is. Nå kan det se ut til at dette også begynner å gjøre seg til kjenne i konkurstallene. Økningen i konkurser har også ringvirkninger langt utover de berørte aksjeselskapene. Vi ser at mange enkeltpersonforetak har måttet kaste inn håndkleet, ofte som et resultat av at selskapene de leier seg ut til har gått under, sier Fjærestad i pressemeldingen.

Færre konkurser innen servering

I april så serveringsbransjen en etterlengtet nedgang i antall konkurser. Denne trenden fortsetter også i mai. 28 konkurser i løpet av årets femte måned tilsvarer en nedgang på 28 prosent, sammenlignet med fjorårets 39 konkurser.

– Det er positivt at nedgangen i serveringsbransjen fortsetter, men vi skal nok være forsiktig med å juble for tidlig. Bransjen hadde generelt høye tall gjennom pandemien, og det er åpenbart at mange serveringssteder fremdeles sliter, sier Fjærestad.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også