Konsumprisene steg «bare» 5,4 prosent

SSB melder om den laveste tolvmånedersraten vi har sett i KPI siden april i fjor. – Det er trolig den første positive rente-overraskelsen vi har fått i år, sier sjeføkonom.
Foto: Anders Lie Brenna
Foto: Anders Lie Brenna

Konsumprisindeksen (KPI) steg 5,4 prosent fra juli 2022 til juli 2023, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå. Dette er 1,0 prosentpoeng lavere enn tolvmånedersveksten som ble målt i juni.

Kjerneinflasjonen (KPI-JAE), som er KPI justert for avgiftsendringer og uten energivarer, steg 6,4 prosent samme periode. 

Ifølge DN, som viser til estimater fra Bloomberg var det ventet en KPI-vekst på 5,9 prosent, samt en økning i kjerneinflasjonen på 6,4 prosent.

Prisene på mat og strøm bidro til å trekke veksttakten ned fra forrige måned.

Til tross for nedgangen i tolvmånedersendringen fra forrige måned, så er prisveksten fortsatt på et høyt nivå, skriver SSB.

«I en historisk sammenheng er en prisvekst på 5,4 prosent svært høyt, og langt over Norges Banks inflasjonsmål på 2 prosent. Samtidig er det den laveste tolvmånedersraten vi har sett i KPI siden april i fjor», heter det.

Neste torsdag er det rentemøte i Norges Bank, hvor inflasjon står sentralt i vurderingene.

Nordea-analytiker Dane Cekov venter en renteøkning på 0,25 prosentpoeng i neste uke, melder NTB.

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank sier til nyhetsbyrået at dette er en skikkelig gladnyhet for Norges Bank og for folks rente.

– Det er trolig den første positive rente-overraskelsen vi har fått i år. Denne oppdateringen er en tydelig beskjed til sentralbanksjef Ida Wolden Backe og Norges Bank før neste ukes rentemøte, mener han.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo