Første nybygg på slottets grunn på 113 år

Logistikkbygget ved Det kongelige slott er et forbildeprosjekt i FutureBuilt og oppført med strenge miljøkrav. Mandag markeres ferdigstillelsen.
ÅPNER NYBYGG: Kronprins Haakon & co markerer åpningen av Logistikkbygget. | Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen / Statsbygg og NTB. Collage: EiendomsWatch
ÅPNER NYBYGG: Kronprins Haakon & co markerer åpningen av Logistikkbygget. | Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen / Statsbygg og NTB. Collage: EiendomsWatch

Mandag markeres ferdigstillelsen av Logistikkbygget ved Det kongelige slott. Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon vil være til stede, fremgår av en melding på Slottets hjemmesider.

Logistikkbygget er den første bygningen som har blitt reist på Slottets grunn siden Kong Haakon og Dronning Maud utvidet Den kongelige stall 1908-1911.

Logistikkbygget huser Slottets post- og varemottak og bidrar til sikker håndtering ved at alle leveranser går til det frittstående logistikkbygget i stedet for opp til selve slottsbygningen. Bygget rommer også blant annet driftslager og ulike sikkerhetsfunksjoner.

Logistikkbygget er et forbildeprosjekt i FutureBuilt og oppført med strenge miljøkrav både til anleggsfasen og det ferdige bygget. Det innebærer blant annet krav om minimum 50 prosent reduserte klimagassutslipp fra transport, energi og materialer både under oppføring og i drift.

Ambisjonen er at Logistikkbygget skal være et plusshus – et bygg som produserer mer energi enn det forbruker – målt over to års drift. Så langt er resultatene positive, fremgår det.

Viktige elementer i dette er:

  • Byggets plassering i Stallgården, delvis inn i terrenget mot Dronningparken, gjør det lite utsatt for snø og vind.
  • Solcellepanel på deler av taket genererer energi til bygget.
  • Sedum på deler av taket isolerer både mot sommervarme og vinterkulde.

Som forbildeprosjekt må Logistikkbygget også tilfredsstille krav til plassering i nærmiljøet – i dette tilfellet det historiske kulturmiljøet omkring Slottet – og tilrettelegging for grønn mobilitet.

Statsbygg er byggherre, mens Kommunal- og distriktsdepartementet er oppdragsgiver. NAV Arkitekter A.S har tegnet bygget.

Du finner hele programmet for mandagens arrangement her

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo