Organiserte hvitvaskere ser muligheter i norsk eiendom

Våre europeiske naboer er vant til at penger hvitvaskes gjennom eiendomsbransjen. Nå ser hvitvaskingskartellene mot Norge, ifølge ekspert.
Organiserte kriminelle ventes å begynne å hvitvaske penger i det norske eiendomsmarkedet fremover. | Foto: Rasmus Baaner
Organiserte kriminelle ventes å begynne å hvitvaske penger i det norske eiendomsmarkedet fremover. | Foto: Rasmus Baaner

Hvitvasking av utbytte fra organisert kriminalitet gjennom eiendom er blitt utbredt i Europa, men er fremdeles nokså nytt i Norge. Det vil imidlertid endre seg fremover, ifølge Tommas Kaplan, konserndirektør for compliance i den tyske eiendomsmeglerkjeden Von Poll Immobilien.

I Tyskland er for tiden 29 grupperingen under etterforskning for denne typen hvitvasking. I tillegg er «trenden» kommet til Gøteborg og Malmø. 

– Dette er et relativt ukjent problem i Norge, og det er de (kriminelle, red. anm.) klare over. Derfor ønsker de å utnytte det så fort som mulig, før myndighetene rekker å innføre strengere kontroller, sier Kaplan til Finansavisen.

Han sier at selv om ingenting er bevist ennå er det sterke indisier på at de allerede er etablert i Norge. 

Metodikken som brukes går ofte ut på at man kjøper eiendommer som krever oppussing og renovering. Dette utføres svart mot kontant betaling. Deretter omsettes eiendommen med gevinst, og pengene er blitt hvite.

Dersom man trenger å få penger inn i landet for denne typen hvitvasking setter man opp en virksomhet i lokalene, typisk frisørsalonger eller barer. I Tyskland er vannpipebarer populære blant hvitvaskere.

Kaplan oppfordrer norske banker og eiendomsselskaper til å være årvåkne.

– I tillegg vil jeg oppfordre norske myndigheter, banker og eiendomsmeglerkjeder til å samarbeide enda tettere med sine utenlandske ekvivalenter. Kommer pengene fra en tredjepart ville jeg også vært skeptisk, sier Kaplan.

Denne artikkelen ble først publisert i vår søsteravis FinansWatch.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo