Refinansierer 4,7 milliarder – skal oppfylle nye EU-krav

Møller Eiendom tar grep for å møte strengere energikrav. Nå refinansierer selskapet 4,7 milliarder kroner med bærekraftsvilkår som skal oppfylle EUs nye taksonomi.
EU-KRAV: Marianne Storli og Morten Kirkebøe i Møller Eiendom tar grep for å møte EUs nye taksonomi. | Foto: Finn Ståle Felberg
EU-KRAV: Marianne Storli og Morten Kirkebøe i Møller Eiendom tar grep for å møte EUs nye taksonomi. | Foto: Finn Ståle Felberg

Det er den hittil største bærekraft-koblede finansieringspakken innen næringseiendom i Norge. Lånebetingelsene er knyttet opp mot selskapets prestasjon innenfor bærekraft, opplyser selskapet i en pressemelding. 

Avtalene omfatter en vesentlig del av selskapets totale lånerammer og beløper seg til 4,7 milliarder kroner. Strukturen på bærekraft-linken er identisk i samtlige låneavtaler. 

– Strategien vår er å ligge i forkant av kravene som kommer innenfor bærekraft. Det å knytte sammen vilkårene i våre låneavtaler med vår prestasjon innenfor bærekraftsområdet ser vi på som en naturlig del av det å forberede oss på fremtiden. Trenden er for oss ganske klar, sier Marianne Storli, finanssjef i Møller Eiendom. 

Årlige krav til forbedring

De bærekraft-linkede låneavtalene er knyttet opp til selskapets hovedmål innenfor bærekraft som er å redusere energibruken i eiendomsporteføljen år for år, samt øke andelen inntekter som selskapet definerer som «bærekraftige». 

– Med dette får vi tydelige krav om forbedring innen energibruk og energimerking av våre eiendommer. Vi mener at dette blir viktig for langsiktig verdiskapning og kundetilfredshet i årene som kommer, sier Marianne Storli. 

– Vi vil dessuten arbeide videre for at alle våre lån fremover enten skal være grønne lån eller ha en bærekraft-link, legger hun til. 

Først ute med EUs taksonomi

Møller Eiendoms mål om bærekraftig inntekt er bygget på EUs taksonomi. Låneavtalene er etter det man kjenner til, den første i sitt slag innen næringseiendom i Norge der målet om andel bærekraftig leieinntekt i låneavtalen er basert på dette nye regelverket fra EU. 

– Vår definisjon er en fortolkning av EUs taksonomi med tilpasninger for norske forhold. Dette har vi vært nødt til å gjøre for å få til en praktisk tilnærming, da det er en del rom for fortolkning som vi har vært nødt til å rydde til side for å gjøre det mulig å knytte regelverket opp i kommersielle avtaler, påpeker Storli. 

Nordea har vært bærekraftskoordinator, og bærekraft-linkede låneavtaler er inngått med Nordea, DNB, SEB og Handelsbanken. 

– Vi er svært glade for at vi kom i mål med prosessen og har fått på plass en struktur for bærekraft-linkede lån som Møller Eiendoms relasjonsbanker kunne enes om. Kriteriene som ligger til grunn for avtalen viser vei i forhold til de krav vi forventer vil bli mer og mer relevant for selskaper innen næringseiendom fremover, sier Morten Kirkebøe i Nordea. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo