Kraftig fall i salget for AF Gruppens eiendomssegment

AF Gruppen hadde en omsetning i tredje kvartal på 6,9 milliarder, mens resultat før skatt ble på 103 millioner kroner. Selskapet peker på eiendom som et svakt marked. 
AF-SJEF: Amund Tøftum, konsernsjef i AF Gruppen. | Foto: Sindre Sverdrup Strand
AF-SJEF: Amund Tøftum, konsernsjef i AF Gruppen. | Foto: Sindre Sverdrup Strand

Konsernet trekker frem eiendom som et svakt segment. 

– Markedssentimentet for virksomhetsområdet Eiendom er svakt. Økte renter påvirker boligsalget negativt og har bidratt til lave salgstall i kvartalet, skriver konsernet i en pressemelding

Eiendom har et nullresultat i tredje kvartal, mot tre millioner i minus fra samme periode i fjor. Hittil i år er resultat før skatt også på 0, mot 59 millioner kroner i fjor. 

Eiendomssegmentet i selskapet består av to enheter, AF Eiendom og LAB Eiendom, med lokal forankring i henholdsvis Stor-Oslo og Bergensregionen.

Stor salgsnedgang

I løpet av tredje kvartal ble det inngått fem salgskontrakter på boliger, hvorav AFs andel er to. Det er en kraftig nedgang fra 89 i samme periode i fjor. 

Hittil i år er det inngått salgskontrakter på 41 boliger, mot 210 i fjor, hvorav AFs andel er 19, mot 88 i fjor. 

Det var seks boligprosjekter under produksjon ved utgangen av kvartalet. Totalt antall enheter i produksjon er 920, hvorav selskapets andel er 422. Det gir en salgsgrad i igangsatte prosjekter på 77 prosent. 

Totalt var det seks ferdigstilte usolgte enheter ved kvartalets slutt, hvorav AFs andel var to. 

– Under forventning

Omsetningen i tredje kvartal var 6,9 milliarder mot 7,5 milliarder i fjor. Totalt har selskapet omsatt for 22,1 milliarder kroner mot 22,6 milliarder fra samme periode i fjor. I tredje kvartal ble resultatet 103 millioner kroner mot 263 millioner i fjor. Så langt ligger resultatet på 408 millioner i år – et fall fra 898 millioner i fjor. 

– AF Gruppen leverer under forventning i 3. kvartal, og vi har varierende prestasjoner i enhetene våre. Utfordringene i Sverige fortsetter, samtidig har vi gjort nedjustering av prosjektestimatet på et offshoreprosjekt. På tross av dette leverer mange enheter solide prestasjoner, med sterke resultatbidrag fra virksomhetsområdene Anlegg og Energi og Miljø, sier Amund Tøftum, konsernsjef i AF Gruppen i meldingen.

Samlet ordrereserve var ved utgangen av kvartalet 41,8 milliarder, en økning på 5,4 prosent fra samme kvartal i 2022. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo