Nøkkeltallet mange i eiendomsbransjen har ventet på er klart: KPI opp 4 prosent siste år

Nå er det ifølge økonomer ingen tvil om at styringsrenten blir satt videre opp i desember. 4,0 prosent er tallet for eiendomsaktører som justerer leiene basert på KPI for oktober.
PRESENTERER HØYERE PRISVEKST ENN VENTET: Espen Kristiansen, seksjonsleder i SSB | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
PRESENTERER HØYERE PRISVEKST ENN VENTET: Espen Kristiansen, seksjonsleder i SSB | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Konsumprisindeksen (KPI) steg 4,0 prosent fra oktober 2022 til oktober 2023, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Kjerneinflasjonen (KPI justert for avgiftsendringer og uten energivare; KPI-JAE) steg 6,0 prosent i samme periode. 

Prisveksten var dermed større enn ventet. Bloomberg-estimater viste ifølge DN en forventning om en årstakt på 3,5 prosent for KPI og 5,5 prosent for kjerneinflasjonen.

Prisutviklingen på strøm og mat bidrar mest til oppgangen i tolvmånedersveksten i KPI fra september til oktober, fremgår det av meldingen fra SSB.

– Strømprisene steg kraftig fra september til oktober i år. I fjor falt prisene i samme periode. Dette trekker tolvmånedersveksten i KPI opp fra september til oktober i år, sier Espen Kristiansen, seksjonsleder i SSB.

De ferske tallene betyr at økonomene er blitt sikrere på at Norges Bank hever styringsrenten i desember

– Mest sannsynlig får vi en renteheving, slik prognosene til sentralbanken har sagt, sier sjeføkonom Kari Due Andresen i Akershus Eiendom ifølge DN. Tallene er ikke beviset «for at den underliggende prisveksten er på vei ned», som Norges Bank brukte som forbehold for en mulig rentepause i desember, mener hun.

– Tvilen om det blir rentehopp i desember er borte, sier DNBs sjeføkonom Kjersti Haugland til NTB.

Oktober-tallet er viktig for mange eiendomsaktører, som justerer husleiene basert på dette, men november-tallet er nok enda viktigere.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo