Ti bedrifter i Røyken Næringspark har installert solceller på taket

Ti av bedriftene i Røyken Næringspark har valgt å installere solceller på taket og fem nye er under planlegging. 
BÆREKRAFT: Ti bedriften i Røyken Næringspark har installert solceller på taket. | Foto: Medvind Eiendom
BÆREKRAFT: Ti bedriften i Røyken Næringspark har installert solceller på taket. | Foto: Medvind Eiendom

Resultatet er bygg med fornybar energi, lavere strømregning, samt byggeiere som slår et slag for det grønne skiftet, opplyser Røyken Næringspark i en pressemelding.

«Solceller på næringsbygg med flate tak er en av de mest kostnadseffektive måtene å produsere fornybar energi på. Det bidrar til reduksjon i energikostnadene og reduksjon i karbonavtrykket. Installasjonen er kostnadseffektiv, og krever ikke utviklingskostnader i strømnettet. I tillegg legger ikke solceller montert på tak beslag på nye landområder», heter det i pressemeldingen.

Scala Bad er en av bedriftene som har installert solceller på taket. Sammen med Generator Solutions AS ble det installert over byggets tak i juni. 

– Vi får nå reduserte strømutgifter og samtidig en andel av det Sunday Power selger den produserte strømmen videre for. Nå er vi både miljøbesparende og energibesparende. Så langt er vi veldig fornøyde og har bare positive erfaringer. Det blir spennende å se hva besparelsene har blitt etter ett år, sier Marianne Torp Halvorsen i Scala Bad til EiendomsWatch.

Det er 152 kvadratmeter med flate tak i Røyken Næringspark. En beregning viser at dersom 60 prosent av disse fylles med solcelleanlegg kan det produseres 15 millioner kWh. Det tilsvarer det årlige strømforbruket til 938 husholdninger (norsk gjennomsnitt, SSB 2023). Videre gir det en årlig miljøbesparelse på 6.630 tonn CO2 hvert år (europeisk energimiks).

Ifølge næringsparken tilsvarer det samme som om vi hadde:

  • Kuttet 53.467 flyseter Oslo-Bergen
  • Plantet 301.364 trær
  • Kuttet å spise 1.657.000 cheeseburgere
  • Kuttet 2.473.881 km kjøring med dieselbil

Det er ulike leverandører som har levert solcelleanleggene i næringsparken. Noen har valgt selskapet Sunday Power som leverer et komplett solcelleanlegg kostnadsfritt, samt finansiering, drift, vedlikehold og sikrer strøm til under markedspris. 

Andre har valgt den lokale installatøren Hurum Elektro som har spesialisert seg på montering og levering av solcelleanlegg for bedrifter som ønsker å eie sine egne anlegg. 

Dette er bedriftene som har installert solceller på taket:

RG Crane, Apilar Logistics, Scala Bad, Generator Solutions, Stenseth & RS, Certex, Kameleon, Bilia Norge AS (2) og Industrilakkering.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev