DNB Næringsmegling: Investorene venter stigende yielder

Selv om flere fortsatt har forventning om yieldoppgang, er det også et positivt stemningsskifte blant de samme investorene som DNB Næringsmegling har spurt de siste ukene.
Analysesjef i DNB Næringsmegling, Thomas Ramcilovic, er ute med en oppdatering om stemningen blant eiendomsinvestorer i Norge. | Foto: Kristin Vidhammer
Analysesjef i DNB Næringsmegling, Thomas Ramcilovic, er ute med en oppdatering om stemningen blant eiendomsinvestorer i Norge. | Foto: Kristin Vidhammer

De siste ukene har DNB Næringsmegling gjennomført en Investorpuls, det vil si en kortversjon av deres halvårlige investorundersøkelse.

«Vi gjennomførte vår siste hele investorundersøkelse i august/september, men ser at aktørene har justert sitt markedssyn siden den gang» skriver selskapet i markedsoppdateringen onsdag.

Yielder tregere enn renter

Investorene mener i gjennomsnitt at prime yield i øyeblikket er omtrent 4,80 prosent. Mediansvaret var omtrent det samme, og svarene var spredt mellom 4,50 og 5 prosent. Det vil si at gjennomsnittssvaret har økt med 35 punkter siden den siste investorundersøkelsen DNB Næringsmegling hadde i tredje kvartal.

«Interessant nok har 5-års swaprente falt omtrent 50 punkter i samme periode, som er et uttrykk for at yieldene ikke har hengt med renteutviklingen på vei opp», skriver selskapets analysesjef Thomas Ramcilovic i markedsoppdateringen.

Han peker på at investorene mener at yieldnivåene har steget markant, at rentene har falt og markedet tror rentetoppen er her. Likevel tror investorene på videre yieldoppgang. 

Flere ser attraktive priser

På spørsmål om hva prime yield er om ett år var snittsvaret omtrent 5,15 prosent, svarene varierte fra 5 til 5,50 prosent.

«Forventningen om videre fall i verdier bidrar til at en del investorer sitter på gjerdet, selv om de har kapital til å kjøpe eiendom. Samtidig er det flere som oppgir at prisene begynner å bli attraktive», skriver Ramcilovic. 

Ifølge ham venter enkelte at de på kort sikt kan kjøpe sentrumseiendommer til en «akseptabel pris for første gang på lang tid».

«Vi er enige i at avkastningskravene fortsatt vil stige noe mer», forteller analysesjefen.

Kun det beste

DNB Næringsmegling estimerer prime yield til 4,75 prosent.

«Men få transaksjoner må sies å bidra til usikkerhet. Vi tror eiendommene må være helt i toppsjiktet for å oppnå de skarpeste yieldene. Samtidig observerer vi at investorene er kresne og krever godt betalt for å ta risiko», skriver Ramcilovic. 

Fallende renter bidrar til økt optimisme, men næringsmegleren påpeker at renteendringene også indikerer en forventning om brems i norsk økonomi.

«Investorene i vår undersøkelse forventer at kontorleiene i sentrum i beste fall følger inflasjonen det neste året, mens de tror randsonen får en flat nominell utvikling på kort sikt», står det i markedsoppdateringen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo