NSM-sjefen går av etter ulovlig låneavtale med Norwegian Property

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl sier at det ble gjort alvorlige feil da NSM tok opp et eksternt lån på 200 millioner kroner med Norwegian Property. 
Sjef for Nasjonal sikkerhetsmyndighet, Sofie Nystrøm, går av med umiddelbar virkning. | Foto: Heiko Junge / NTB
Sjef for Nasjonal sikkerhetsmyndighet, Sofie Nystrøm, går av med umiddelbar virkning. | Foto: Heiko Junge / NTB

Justis- og beredskapsdepartementet informerte fredag om at NSM-direktør Sofie Nystrøm går av etter at Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har inngått en ulovlig låneavtale på 200 millioner kroner.

– Det er gjort alvorlige feil, sier Mehl på en pressekonferanse.

På pressekonferansen ble det gjort kjent at låneavtalen er inngått med John Fredriksens eiendomsselskap Norwegian Property. 

– NSM tok opp lånet uten fullmakt og uten å informere noen av departementene om låneavtalene. Låneavtalene er ulovlige, og det er gjort alvorlige feil, sa Mehl på pressekonferansen fredag.

Lånet, med svært ugunstige vilkår, ble oppdaget i november. Lånet utgjør et brudd på gjeldende lover og regelverk, blant annet Grunnlovens bestemmelse om Stortingets bevilgende myndighet. 

Låneopptaket er også i strid med sentrale punkter i statens budsjett- og økonomiregelverk, og NSM har gått langt utover sine fullmakter, opplyses det om i en pressemelding fra justisdepartementet fredag.

Justisdepartementet varsler at saken vil bli gjenstand for en ekstern gjennomgang. De opplyser at de er i god dialog med eiendomsselskapet, om de avtalerettslige konsekvensene av låneavtalen med sikte på å avslutte den ulovlige avtalen.

Administrerende direktør i selskapet, Bent Oustad, bekrefter overfor NTB at de har en leieavtale med NSM.

Han sier Norwegian Property forholder seg til avtalen slik den står, men vil ikke kommentere saken eller leieavtalen ytterligere.

Bygget huser blant annet NSMs senter for kryptologi, som ble åpnet av justisministeren i oktober i år.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo