Viktig tall for eiendomsbransjen er klart: KPI opp 4,8 prosent siste år

4,8 prosent er tallet for eiendomsaktører som justerer leiene basert på KPI for november. Det har vært en uvanlig sterk vekst i husleiene, sier SSBs Espen Kristiansen.
PRESENTERER HØYERE PRISVEKST ENN VENTET: Espen Kristiansen, seksjonsleder i SSB | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
PRESENTERER HØYERE PRISVEKST ENN VENTET: Espen Kristiansen, seksjonsleder i SSB | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Konsumprisindeksen (KPI) steg 4,8 prosent fra november 2022 til november 2023, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Kjerneinflasjonen (KPI justert for avgiftsendringer og uten energivare; KPI-JAE) steg 5,8 prosent i samme periode. 

Prisveksten var dermed større enn ventet. TDN-estimater viste ifølge DN en forventning om en årstakt på 4,5 prosent for KPI. Det var ventet en vekst i kjerneinflasjonen på 5,9 prosent.

– Kaldt vær og høyt strømforbruk, særlig i andre del av november, bidro til høyere strømpriser denne måneden. Oppgangen fra oktober til november i år var langt kraftigere enn på samme tid i fjor. Dette trekker tolvmånedersveksten i KPI godt opp, sier Espen Kristiansen, seksjonsleder i Statistisk sentralbyrå i en pressemelding.

Betalt husleie økte med 0,2 prosent fra oktober til november.

– Tolvmånedersveksten for husleiene fortsetter dermed å tikke oppover og var på 4,5 prosent i november. Dette en uvanlig sterk vekst, og vi setter dette i sammenheng med at mange løpende leiekontrakter har fått leien justert opp med høy vekst i KPI, mens høyere rentekostnader har ført til at leienivået for nye kontrakter også har økt, sier Kristiansen.

November-tallet er viktig for mange eiendomsaktører, som justerer husleiene basert på dette. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo