Pål Ringholm: – Det meste av smerten er trolig tatt ut

Bare man tar skikkelig med nedskrivninger i desember, er mye av smerten tatt ut i markedet for næringseiendom, mener investeringsdirektør Pål Ringholm. 
SAMLET PÅ JULELUNSJ: Robert Nystad og Pål Ringholm. | Foto: Union
SAMLET PÅ JULELUNSJ: Robert Nystad og Pål Ringholm. | Foto: Union

Analysesjef Robert Nystad i Union og investeringsdirektør Pål Ringholm i PKH oppsummerte 2023 og så på utsiktene for 2024 da de stilte opp på julelunsj i regi av KINE-nettverket og Union tidligere i uken. Her var 90 kvinner samlet.

Stikkord for 2023 er høy inflasjon, renteøkninger, dårlig eiendomsmarked, svak kronekurs og geopolitikk. 

«En av årets store overraskelser for mange var at det ikke ble en resesjon i USA i år. Det var jo den mest varslede resesjonen i historien. Nå tror mange på myk landing», skriver Union i sin oppsummering av møtet.

– Vi kan selvfølgelig få en myk landing. Men det har ikke skjedd ofte etter andre verdenskrig, og bare én gang siden 1980, så man bør kanskje ta en viss høyde for at sannsynligheten ikke er alt for høy, sier Ringholm.

Nystad peker på at makrobildet i 2023 har bidratt til en utvikling som stort sett har vært god i leiemarkedet, mens transaksjonsmarkedet har lidd under høye og volatile renter. 

– I 2024 kan driverne bytte fortegn, med betydelig risiko for resesjon og dårligere tider i leiemarkedet, samtidig som rentene trolig peker ned, om enn ikke til nivåene vi har vært vant til tidligere. Med den yieldoppgangen vi har sett for eiendom kan det gi et markedskryss som er interessant for flere i transaksjonsmarkedet til neste år, sier Nystad.

For 2024 har Ringholm spådommene klare; alle større land innen OECD vil trolig sette ned styringsrenten, bortsett fra Japan. Han tror imidlertid ikke på noe vedvarende lavt rentenivå, og argumenterer for at den nøytrale renten er høyere enn tidligere. 

I tillegg venter han ytterligere nedskrivninger på næringseiendomsverdier. 

Nystad spør om boligprisene er opp eller ned når vi står her om tolv måneder. 

– Ned

På spørsmål om Ringholm har du noe positivt å si om utviklingen til næringseiendom, er svaret fra Ringholm:

– Nei, eller ja forresten, det meste av smerten er trolig tatt ut bare du tar skikkelig med nedskrivninger nå i desember.

SAMLING FØR JUL: KINE-nettverket og Union inviterte til julelunsj | Foto: Union
SAMLING FØR JUL: KINE-nettverket og Union inviterte til julelunsj | Foto: Union

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo