Colliers: Laveste transaksjonsvolumet på ti år, men positive utsikter

Ifølge Colliers er volumene nå tilbake på samme nivå som i 2013. – 2023 vil mest sannsynlig være bunnpunktet i denne økonomiske syklusen, sier administrerende direktør og partner Bård Bjølgerud.
STERKERE I 2024: Bård Bjølgerud tror rentetoppen er nådd, og forventer et sterkere marked neste år. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch
STERKERE I 2024: Bård Bjølgerud tror rentetoppen er nådd, og forventer et sterkere marked neste år. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

– 2023 vil mest sannsynlig være bunnpunktet i denne økonomiske syklusen. Økte renter og en svak økonomi skapte et usikkert eiendomsmarked med tilbakeholdende investorer, men vi har sett en tydelig forbedring mot slutten av året, sier administrerende direktør og partner Bård Bjølgerud i Colliers Nordics i en pressemelding.

– Rentetoppen er antageligvis nådd, og vi forventer oss et sterkere marked i 2024, sier han.

Markant nedgang i hele Norden

Colliers skriver at transaksjonsvolumet sank markant i alle de nordiske landene, og at Finland hadde størst nedgang med 68 prosent, etterfulgt av Norge. De lave volumene skyldes ifølge selskapet både mindre of færre transaksjoner.

– Vi ser en lignende utvikling over hele Europa, med volum ned 50-70 prosent i alle større markeder. Forventningen er dog at de nordiske landene skal være blant de første til å hente seg inn, drevet av et sterkt underliggende marked og motiverte investorer, både på kjøper- og selgersiden, sier Mikael Söderlundh, analysesjef og partner i Colliers Nordics.

Logistikk og bolig var ifølge Colliers de største segmentene i 2023, og utgjorde hver 26 prosent av transaksjonsvolumet i Norden. Logistikk utgjorde 19 prosent I 2022 og er for første gang det største segmentet.

Børsnoterte eiendomsselskaper

«De børsnoterte eiendomsselskapene har fortsatt å være store selgere på det nordiske markedet, spesielt i Sverige. I 2023 stod den børsnoterte sektoren for 33 prosent av alle salg i Sverige og 9 prosent av alle oppkjøp. Tilsvarende tall var 13 prosent og 49 prosent henholdsvis tilbake til 2021», heter det i pressemeldingen.

- De børsnoterte eiendomsselskapene har tydeligvis endret fokus fra kjøp til salg, drevet av finansieringsproblemer og verdier under nettoeiendomsverdi (NAV). Vi forutser at den børsnoterte sektoren vil fortsette fokuset på gjeldsrestrukturering og nedbetaling i 2024, men aksjekursene har steget mer enn 40 prosent over de siste to månedene. Det er plutselig lys i tunnelen, sier Söderlundh.

Positiv kapitalinngang fra utlandet åtte år på rad

«Utenlandske kjøpere stod for 29 prosent og utenlandske selgere stod for 21 prosent av transaksjonsvolumet i Norden under 2023, noe som betyr en positiv kapitalinngang til regionen for åttende år på rad», skriver Colliers.

I Norge var andelen utenlandske kjøpere 15 prosent, og i Finland hele 47 prosent i 2023, opplyser selskapet.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Photo: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Photo: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Photo: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo