Veidekke tror nedturen i byggmarkedet i 2024 blir større enn tidligere antatt, men ser ett lyspunkt

Analysesjef Kristoffer Eide Hoen i Veidekke tror byggaktiviteten vil vendes til ny vekst i løpet av 2025 og inn i 2026. Men først skal vi gjennom en kraftig nedtur i 2024.
SER LYSNING I 2025 OG 2026: Veidekkes analysesjef Kristoffer Eide Hoen | Foto: Veidekke
SER LYSNING I 2025 OG 2026: Veidekkes analysesjef Kristoffer Eide Hoen | Foto: Veidekke

Veidekke forventer en tydelig todeling mellom bygg og infrastruktur i det skandinaviske entreprenørmarkedet i de neste to årene. Samlet sett er det ventet nedgang i aktiviteten på ni prosent i 2024 og to prosent i 2025, målt i løpende priser.

Totalt sett er det ventet en relativt lik utvikling i bygg- og anleggsaktiviteten i de tre skandinaviske landene ut 2025. Fellesnevnere er svake tall for boligproduksjon og gode prognoser for anlegg. 

«Klimatilpasning og samferdsel utgjør sterke drivkrefter innenfor infrastruktur, og en fortsatt sterk makroøkonomi, målt i gode arbeidsmarkeder og høy befolkningsvekst, skulle normalt tilsi god etterspørsel etter bygg også», skriver Veidekke i sin markedsoppdatering.

– Slik vi ser det, er flere underliggende drivkrefter i bygg- og anleggsmarkedet fortsatt sterke. Forutsatt noe drahjelp i lavere inflasjon og renter, tror vi at også byggaktiviteten vil vendes til ny vekst i løpet av 2025 og inn i 2026. I løpet av høsten venter vi å ha et enda tydeligere bilde av om utviklingen går rett vei, sier Veidekkes analysesjef Kristoffer Eide Hoen i en børsmelding.

«I byggmarkedet er trenden som forventet negativ, i tråd med hovedprognosen i Veidekkes markedsrapport fra september 2023. Med en nedgang på åtte prosent var produksjonen i 2023 likevel noe sterkere enn prognosen fra i fjor høst på minus 13 prosent skulle indikere. Prognosen for 2024 er justert til minus 16 prosent fra minus 13 prosent i foregående rapport. Ut fra situasjonen i dag, ser det ut til at det meste av produksjonsnedgangen kommer i 2024, og at nedgangen i 2025 blir på mer moderate minus tre prosent», heter det.

– Det mest positive siden forrige rapport er en mer stabil kostnadsvekst. Materialprisene har ikke falt, men energiprisene er mer normale, og inflasjonen i byggekostnadene er tilbake på historisk kjente nivåer. Selv om kundene våre fortsatt betaler plagsomt høye renter, hjelper det at kostnadsveksten er blitt mer forutsigbar, sier Eide Hoen. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo