Styret i Norsk Eiendom vil ut av NHO Byggenæringen

Styret foreslår at foreningen sier opp medlemskapet og søker en annen plassering i NHOs struktur. «En nylig gjennomført vedtektsendring hos NHO BN har vært utløsende for styrets innstilling».
USIKKERT: Styreleder Stig Bech sier det på ingen måte er sikkert at Norsk Eiendom vil lykkes i det å få på plass en løsning innenfor NHO – men utenfor NHO Byggenæringen. | Foto: Anita Bakk Henriksen
USIKKERT: Styreleder Stig Bech sier det på ingen måte er sikkert at Norsk Eiendom vil lykkes i det å få på plass en løsning innenfor NHO – men utenfor NHO Byggenæringen. | Foto: Anita Bakk Henriksen

«Da Norsk Eiendom ble en del av NHO i 2014 var det en viktig forutsetning at foreningen hadde full autonomi i næringspolitiske spørsmål. I tiden fra 2014 har aktørene i NHO BN jobbet konsensusorientert med fokus på hele bygge- og eiendomsnæringens felles interesser. Høsten 2023 ble det vedtatt en vedtektsendring i NHO BN», skriver Norsk Eiendom i en pressemelding.

Videre skriver bransjeforeningen at endringen gir styret i NHO BN fullmakt til å ta flertallsbeslutninger i saker «med særlig betydning for næringen». Dette vil da være beslutninger som medlemmene, også Norsk Eiendom, er forpliktet til å følge lojalt. 

Problematisk endring

– Vedtektsendringen er svært problematisk fordi den bryter med prinsippet om Norsk Eiendoms fulle autonomi i næringspolitiske spørsmål, men også fordi den står i strid med vår formålsparagraf. NHO Byggenæringens styre kan nå fatte vedtak som er førende for Norsk Eiendom, selv om vedtaket ikke er i samsvar med medlemmene i Norsk Eiendoms interesse. Dette betyr igjen at vi ikke vil kunne oppfylle egen formålsbestemmelse i et slikt tilfelle, sier styreleder Stig Bech i Norsk Eiendom.

Han understreker at det foreligger helt naturlige interessemotsetninger mellom bestiller- og utførerleddene i næringen, og at Norsk Eiendom frem til nå har kunnet imøtegå utspill.

Friheten har vært viktig

«Denne friheten i næringspolitiske spørsmål har vært viktig for foreningens medlemskap i NHO og NHO Byggenæringen. Nå har NHO BN valgt å ta et viktig skritt bort fra å være en paraplyorganisasjon, til en mer integrert organisasjon. NHO BN går da også bort fra konsensuslinjen der man har fokuset rettet på saker det er felles enighet om. I stedet vil man der styret finner det viktig kunne sette bransjeinteresser opp mot hverandre.»

Stig Bech sier Norsk Eiendom har levd godt med interessemotsetningene i landsforeningen gjennom flere år, selv om «flere medlemmer har uttrykt at de synes det er krevende å være i samme organisasjon som kontraktsmotparter og leverandører.» Han mener de har erfart at bestillerleddets saker i for liten grad prioriteres, og at kompetansen og kapasiteten i NHO BN har vært rettet mot arbeidsgiveroppgavene.

– Dette har vi kunnet vekte opp gjennom vår autonomi og muligheten til, på saklig vis, å argumentere for eiendomsbransjens og oppdragsgiverleddets posisjon. Og litt banalt - Norsk Eiendoms primære oppgave er å arbeide for medlemmenes interesser, sier Bech.

Usikker fremtid

– Det er på ingen måte sikkert at vi vil lykkes i det å få på plass en løsning innenfor NHO – men utenfor NHO Byggenæringen. Her er det mange hensyn som skal tas og forhandlinger som eventuelt skal gjennomføres. Ballen ligger nå hos NHO, og spørsmålet NHO må vurdere er om de kan finne plass til en bransje som representerer en samlet verdiskapning på 500 milliarder kroner. Dette er halvparten av landets største fastlandsnæring – og det er en aktør som har en sentral rolle i samfunnsutviklingen, sier han.

– Dersom utmeldingen fra NHO BN blir en realitet, vil det ikke endre på samarbeidsklimaet. Vi vil fortsatt være pragmatiske og løsningsorienterte, og søke allianser og samarbeid til det beste for våre medlemmer, sier Bech.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo