Thons investeringsselskap med milliardtap etter nedskrivning av eiendomsverdiene

Høyere driftsinntekter klarte ikke å demme opp for verditapet på eiendomsporteføljen i Thon Holding. Selskapets årsrapport for 2023 viser et år med opp- og nedturer.
TYNGET AV VERDIFALL: Arne B. Sperre er konserndirektør for økonomi og finans i Olav Thon Gruppen, eieren av Thon Holding. | Foto: Olav Thon Eiendomsselskap
TYNGET AV VERDIFALL: Arne B. Sperre er konserndirektør for økonomi og finans i Olav Thon Gruppen, eieren av Thon Holding. | Foto: Olav Thon Eiendomsselskap

Thon Holding, som eier Thon Hotels og Thon Eiendom, rapporterer en blandet årsoppsummering for 2023, med lyspunkter og utfordringer.

Mens driftsinntektene så en solid oppgang til 9152 millioner kroner (fra 8183 millioner i 2022), melder konsernet om et negativt resultat før skatt på - 2265 millioner kroner (- 218).

Resultatet er påvirket av betydelige verdiendringer i investeringseiendommer. Nedskrivningen på - 3456 millioner kroner for disse eiendommene reflekterer volatiliteten i eiendomsmarkedet og interne verdsettelsesjusteringer.

Thon Holding er heleid av Olav Thon Gruppen, som består av holdingselskapet og børsnoterte Olav Thon Eiendomsselskap. 

Ifølge konsernets direktør for økonomi og finans, Arne B. Sperre, var leieinntektsnivået i eiendomsporteføljen 3100 millioner kroner (.755), mens ledigheten var 4,1 prosent (5,0).

På tross av utfordringene, rapporterer Thon Holding en økning i leieinntekter og en ekspansjon av Thon Hotels, som nå inkluderer flere rom og hoteller.

Egenkapitalen og egenkapitalandelen har sett en nedgang. Ved utgangen av fjoråret beløp konsernets egenkapital seg til 33.813 millioner kroner (35.269). Samtidig falt egenkapitalandelen svakt, fra 61 prosent i 2022 til 60 i fjor.

Likviditetsreserven var 5349 millioner ved årsslutt, opp fra 5243 ved utgangen av året før. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo