Sjeføkonomer mener lønnsøkningen er dårlig rentenytt – øker risiko for første rentekutt i 2025

Enigheten i lønnsoppgjøret i frontfaget kan gi norske arbeidere en reallønnsvekst, men lønnsøkningen kan være dårlig nytt for dem som håper på rentekutt.
TROR RENTEKUTT KAN DRØYE: Sjeføkonom i Nordea, Kjetil Olsen | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
TROR RENTEKUTT KAN DRØYE: Sjeføkonom i Nordea, Kjetil Olsen | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
NTB / EiendomsWatch

– Vi har lenge hatt prognoser om at første rentekutt kommer i desember. Men det er større risiko nå for at det ikke kommer kutt før i 2025, sier sjeføkonom i Nordea, Kjetil Olsen, til TV 2.

Enigheten mellom fellesforbundet kom mange timer på overtid søndag kveld. Da ble Fellesforbundet enige med Norsk Industri om en lønnsøkning på 5,2 prosent.

– Dette er et dyrt oppgjør som gjør at prisveksten kan holde seg høy lenge, mener Handelsbankens sjeføkonom, Marius Gonsholt Hov, til kanalen.

Flere av økonomene sier den økte kjøpekraften og fortsatt høy prisvekst er dårlig nytt for lavere rente.

Haugland: – For tidlig å konkludere

I Norges største bank DNB tror de fortsatt på et kutt i styringsrenten til Norges Bank i september, men sjeføkonom Kjersti Haugland sier til E24 at troen har fått seg en ripe i lakken.

– Det er fortsatt for tidlig å konkludere. Vi er langt ifra overbevist, men det er september vi tror mest på, sier Haugland.

Due-Andresen: Ikke veldig stort avvik

Akershus Eiendoms toppsjef og sjeføkonom Kari Due-Andresen skriver følgende i sin «Mandagsmakro»:

«I går ble det også klart at det er enighet i lønnsforhandlingene i frontfaget, og rammen for lønnsvekst i 2024 ble satt til 5,2%. Dette er noe høyere enn Norges Banks estimat på lønnsvekst i norsk økonomi i år 4,9%. Avviket er riktignok ikke veldig stort fra sentralbankens prognose, men sammen med en svak krone bidrar dette til å øke faren for at det tar lengre tid å få prisveksten ned, og at rentekuttet fra Norges Bank dermed skyves lengre ut i tid. Flere analytikere venter nå at rentekuttet kommer først i desember i år».

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo