Bane Nor Eiendoms eiendommer opplevde verdifall på 7,6 prosent i fjor

2023 var et krevende år for Bane Nor Eiendom, som likevel er fornøyd med utviklingen og ikke minst A-ratingen fra Nordic Credit Rating.
STÅR STØTT: Administrerende direktør Jon-Erik Lunøe i Bane Nor Eiendom | Foto: Aksel Jermstad/Bane NOR
STÅR STØTT: Administrerende direktør Jon-Erik Lunøe i Bane Nor Eiendom | Foto: Aksel Jermstad/Bane NOR

Bane Nor Eiendom er ute med sin årsrapport for regnskapsåret 2023. Resultat før skatt i 2023 er redusert til minus 36 millioner kroner, fra 157 millioner kroner året før. Nedgangen skjer som følge av regnskapsmessige nedskrivninger av eiendomsverdier og økte rentekostnader, opplyser selskapet.

Eiendomsporteføljen er verdsatt til 25,6 milliarder kroner. Det er en nedgang på 1,2 prosent fra fjoråret. Justert for kjøp og salg er den underliggende nedgangen i porteføljen 7,4 prosent for året.

A-rating opprettholdes

Bane Nor Eiendom opplyser i en pressemelding at Nordic Credit Rating opprettholder sin A-rating av virksomheten. 

Finansdirektør i Bane Nor Eiendom, Sven Erik Pløen, er fornøyd med å opprettholde denne vurderingen. Utsiktene er vurdert som stabile. Karakteren gjenspeiler selskapets lave gjeldsgrad, solide gjennomsnittlige gjenværende leietid og høye andel av leietakere med offentlig finansiering. 

– God rating gir oss de beste lånevilkårene i bransjen. Dette er samtidig et resultat av alt vi gjør. Vi har en god forvaltning av tomtebanken, kombinert med god prosjektgjennomføring, og måtehold på belåning. Det gir oss en unik mulighet til langsiktig knutepunktutvikling, sier Pløen.

Krevende fjorår

I meldingen innrømmer Bane Nor Eiendom at fjoråret har vært krevende. Likevel forteller administrerende direktør Jon-Erik Lunøe at selskapet står støtt i markedet:

– Bane Nor Eiendom har flere ben å stå på. Så vi står støtt. Majoriteten av våre ansatte forvalter, drifter og vedlikeholder dagens eiendomsmasse. Denne viktige delen av virksomheten er lite konjunkturutsatt, fordi vi har en stor andel jernbanerelaterte leietakere, sier Lunøe.

Årsrapporten viser at konsernets leieinntekter økte med 18 prosent i 2023. Konsernets driftsresultat (EBITDA) endte på 681 millioner kroner i 2023, sammenlignet med 528 millioner kroner foregående år. Da er ikke salgsgevinster og resultatandel fra felleskontrollerte virksomheter og tilknyttede selskaper tatt med.

Konsernet opprettholder et stabilt høyt investeringsnivå med blant annet nytt terminalbygg på Trondheim S og utvidelse av Grorud togverksted. 

Belåningsgraden (LTV) var ved utgangen av desember 38,0 prosent. Det er en økning fra 32,2 prosent fra samme periode i fjor. Oppgangen er delvis en konsekvens av lavere eiendomsverdier, samtidig som gjeldspådraget er økt som følge av et fortsatt høyt investeringsnivå.

Over 200 prosjekter

Bane Nor Eiendom har en utviklingsportefølje på over 200 prosjekter i ulike faser av utvikling. Målet er å skape attraktive og bærekraftige bolig- og næringsområder i hele landet. 

I tillegg forvalter og drifter de også en betydelig mengde bygg og grunnarealer. Dette omfatter ved utgangen av året ett brutto forvaltningsareal på 777.000 kvadratmeter fordelt på 914 bygg. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Photo: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Photo: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Photo: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo