Arbeidsledigheten øker raskt i byggenæringen: – Treffes av en perfekt storm

Byggenæringen rammes av røde tall, konkurser, permitteringer og oppsigelser. Nina Solli, administrerende direktør i NHO Byggenæringen, håper regjeringen får med seg ledighetstallene fra bransjen.
ADVARER: Nina Solli, administrerende direktør i NHO Byggenæringen | Foto: Moment Studio
ADVARER: Nina Solli, administrerende direktør i NHO Byggenæringen | Foto: Moment Studio

NAVs nyeste tall, som ble offentliggjort fredag, viser at arbeidsledigheten i byggenæringen øker raskt. Siden nyttår har antall helt ledige, delvis ledige eller arbeidssøkere på tiltak økt fra 10.200 til 11.600, altså 14 prosent, rapporterer NHO Byggnæringen.

– Dette er i tråd med det vi har varslet siden sommeren 2022. Byggenæringen treffes av en perfekt storm når både boligmarkedet stuper og offentlige investeringer i nybygg legges på is i kommuner og fylker rundt omkring i Norge. Resultatet er røde tall, konkurser, permitteringer og oppsigelser i byggenæringen, sier Nina Solli, administrerende direktør i NHO Byggenæringen i en kommentar til NAVs ledighetstall. 

Siden renteøkningene startet i 2022 har byggemarkedet i Norge stupt og boligbyggingen er nå under halvparten av det som har vært vanlig de siste 10 årene. I tillegg fører anstrengt kommuneøkonomi til at mange kommuner skyver på investeringer i nybygg som er vedtatt bygget. Mens de fleste andre næringer kan vise til færre arbeidsledige, øker nå tallet kraftig i byggenæringen.

– Vi regner med at politikerne får med seg disse tallene. Det er ikke så lenge til regjeringen skal fremlegge revidert nasjonalbudsjett. Da har de mulighet til å vise at de de forstår at det er viktig å stimulere til aktivitet på kort sikt, slik at vi ikke mister kompetansen i Norges største fastlands- og distriktsnæring, nemlig byggenæringen. Alternativet er kompetanseflukt og en mulig prisgalopp når rentenivået trappes ned og markedet tar seg opp igjen, sier Solli i pressemeldingen.

Blant tiltakene NHO Byggenæringen har spilt inn til politikerne er økte rammer til Husbanken, mer støtte til energieffektivisering, rentekompensasjon til kommuner som setter i gang gryteklare byggeprosjekter, justering av utlånsforskriften og endringer i permitteringsregelverket.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo