Områdeplanen er klar: Molobyen er et av de største utviklingsprosjektene i byens historie

Molobyen i Bodø binder sammen sjøen på den ene siden og parken og grøntstrukturen på den andre siden i urban ny bydel.
GODKJENT: Områdeplanen for Molobyen som er et av Bodøs største byutviklingsprosjekt gjennom tidene er nå godkjent i bystyret. | Foto: Schmidt Hammer Lassen architects
GODKJENT: Områdeplanen for Molobyen som er et av Bodøs største byutviklingsprosjekt gjennom tidene er nå godkjent i bystyret. | Foto: Schmidt Hammer Lassen architects

- Vi har aldri hatt en så gjennomarbeidet områdeplan som planforslaget for Molobyen. Den er grundig utredet på alle måter. En solid plan som står seg. Det å lage en slik plan for et så stort område er komplisert. Mange skal bli enig, og det er mange parter inne i bildet som er omforent om resultatet. Dette er et godt grunnlag for et godt nabolag nært sentrum av Bodø, sier Annelise Bolland  som er leder for byutvikling i Bodø kommune

Hun mener planen for Molobyen viser kvaliteter som vil gjøre området til en god plass å både bo og skape næring.

- I tillegg er det lagt opp til gode møteplasser og gode kommunikasjonslinjer. Vi har klima i Bodø, og i Molobyen er det planlagt gode løsninger tross vær og vind. Bydelen inneholder fine grøntområder, kulturminner og bygningsvern er ivaretatt på en god måte. Og denne planen mener jeg er utarbeidet så bra at den vil kunne gjennomføres slik den er tenkt. Jeg er egentlig imponert, sier byutviklingssjefen.

Ekstraordinært smidig

Styreleder, Bernt Nordby Skøien fra Clemens Eiendom, et heleid datterselskap av Opplysningsvesenets Fond, har erfaring fra flere større utviklingsprosjekt og reguleringsprosesser fra hele landet. Deriblant fra Bjørvika i Oslo.

- Samarbeidet med Bodø kommune har i denne prosessen vært ekstraordinær i forhold til forutsigbarhet, tillit og dialog mellom partene. Skal et industriområde som Molobyen transformeres til en moderne og attraktiv bydel, så behøves visjonære eiere, men også en kommune som stiller krav og ivaretar samfunnsdimensjonen, sier Skøien.

Han mener Bodø kommune har vist at de både har gjennomføringsevne og kompetanse.

- Dette er en kommune med klare tanker for utvikling av byen sin, og jeg ønsker å rose alle de involverte for resultatet og godkjenningen av områdeplanen, sier styrelederen.

Fire års arbeid og klart for byggetrinn én

At planen for Molobyen er godkjent innebærer nå at prosjektet kan gå løs på første byggetrinn etter nærmere fire års arbeid med alt fra arkitektkonkurranse, mulighetsstudier grundige medvirkningsprosesser, vær og vind-analyser og midlertidige aktiviteter.

- Medvirkningen som er gjort for Molobyen har blitt veldig viktige bekreftelser på elementer som er videreført i både mulighetsstudier, parallelloppdrag og det endelige forslaget for Molobyen. Det har gitt ideer til både midlertidige og permanente løsninger. Når man planlegger et så stort område som Molobyen med mange grunneiere og tre store private eiere, så har dette gått utrolig bra, sier seksjonsleder Mats Marthinussen i Byutvikling Plan i Bodø kommune.

Han mener prosessen med Molobyen har vært viktig for å kunne lage en god og omforent plan som videre kan gjennomføres.

- Det er også tatt hensyn til grunneiere, og resultatet vil bli en ny del av byen som helt klart vil bidra til ytterligere positiv utvikling av sentrum i Bodø. sier Marthinussen.

Han trekker fram strukturelle hovedgrep i planen som det å ha et bevisst forhold til sjøen på den ene siden og parken og grøntstrukturen på den andre siden, for så å skape en sammenheng, samtidig som man lager en urban bydel i samsvar med resten av den eksisterende bystrukturen.

- Dette er fremtidsrettet og moderne. Det å ta hensyn til slike kvaliteter, og ikke minst til klima som denne planen har gjort. I tillegg er det å lage en videre forbindelse med havnepromenaden, det å skape en forbindelse til bystranda, et grep som vil gjøre en stor forskjell for folk, sier Marthinussen. 

For Bolland er prosjektet spennende fordi det også er veldig annerledes enn andre prosjekter i bybildet.

- Molobyen er et område hvor man starter fra bunnen av - helt fra scratch. Vi har prosjekter som Ramsalt og Meierikvartalet som bygges i allerede etablerte strukturer, mens her er alt nytt. Vi har ikke hatt en slik type byutvikling siden Rønvikleira, og før det oppbygging etter krigen, sier Bolland.

- Liker måten vi har jobbet på

For daglig leder Håvard Engseth i Breivika Utvikling AS, som er eid av Clemens Eiendom, Løvold Solution og Christian Jakhelln - har oppgaven med å utarbeide planen for Molobyen vært en svært spennende prosess.

- Det har vært veldig interessant å gjøre gode byutviklingsgrep, planlegge for gode byrom etter hovedkvaliteter som kom fram i parallelloppdraget utført av de danske arkitektene i Schmidt Hammer Lassen. Jeg liker måten vi har jobbet på hvor det har vært omforente målsetninger i samarbeid med kommunen, sier Engseth.

For arealplanlegger og gruppeleder for plan- og landskap i Norconsult, Gøran Antonsen, er også planen for Molobyen noe av det mest grundige han har vært med på.

- Jeg har gjennom min tid som planlegger vært igjennom en del planprosesser, og denne har vært omfattende med stor vekt på medvirkning. Sammen med bruk av nye metoder har dette medført til gode og robuste løsninger for den nye bydelen, sier Antonsen som med flere i Norconsult har bidratt i planlegging, hatt ansvaret for plandokumentene, de faglige utredningene, samt kjørt prosesser rundt bærekraft og bærekraftige løsninger.

- Jeg synes det har vært særdeles morsomt å ta i bruk analytiske metoder for i en tidlig fase å kunne avdekke svakheter i forhold til blant annet klima, vær og vind, slik at de byrommene som planlegges blir så gode og lune som mulig, sier Antonsen.  

Han trekker fram godt samarbeid mellom partene en av de viktigste suksessfaktorene i prosjektet.

- Det har vært faglig givende og jeg er ydmyk med tanke på å ha fått vært del av teamet som har definert rammen for Bodø sin nye bydel, sier arealplanleggeren.  

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo