NBBLs Boligmarkedsbarometer faller videre – ser økt usikkerhet i nyboligmarkedet

NBBLs Boligmarkedsbarometer fortsetter den fallende trenden som følge av økte renteforventninger. – Galopperende kostnader bidrar til at nyboligprosjekter stadig oftere utsettes, sier NBB-sjef Bård Folke Fredriksen.
LAVESTE PÅ FLERE ÅR: Boligmarkedssbarometeret viser en fallende trend. | Foto: NBBL
LAVESTE PÅ FLERE ÅR: Boligmarkedssbarometeret viser en fallende trend. | Foto: NBBL

– Vi forventer at den sterke boligprisveksten vi har sett hittil i 2022 avtar, sier Bård Folke Fredriksen, administrerende direktør i NBBL, i en pressemelding.

Boligmarkedsbarometeret er en månedlig undersøkelse fra NBBL som måler nordmenns forventninger til utviklingen i boligmarkedet.

– Junitallene viser at økte renter har en nedkjølende effekt på nordmenns forventninger til boligmarkedet. Troen på høyere boligpriser holder seg likevel på et høyt nivå til tross for usikkerhet rundt den økonomiske utviklingen, sier Fredriksen.

Både pandemien og Russlands angrep på Ukraina er begge økonomiske tilbudssidesjokk som virker destabiliserende på realøkonomien.

– Vi erfarer at det fortsatt er høy aktivitet i bruktboligmarkedet, men økt usikkerhet i nyboligmarkedet. Galopperende kostnader bidrar til at prosjekter nå stadig oftere utsettes. Særlig i pressområdene er det viktig for boligforsyningen og prisene at ikke nyboligbyggingen stopper opp, sier Fredriksen i meldingen.

Andelen som tror på høyere boligpriser det neste året var 58 prosent i juni. Nivået er nokså høyt sammenlignet med et gjennomsnitt på 53 prosent siden barometerets oppstart i mars 2018.

Det er imidlertid verdt å merke seg at andelen som tror på boligprisfall har økt fra fem prosent i februar til 14 prosent i juni.

Samlet innebærer de tre komponentene at Boligmarkedsbarometeret faller fra 6,1 i mai til 5,0 i juni.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo