EiendomsWatch

NBBLs Boligmarkedsbarometer faller videre – ser økt usikkerhet i nyboligmarkedet

NBBLs Boligmarkedsbarometer fortsetter den fallende trenden som følge av økte renteforventninger. – Galopperende kostnader bidrar til at nyboligprosjekter stadig oftere utsettes, sier NBB-sjef Bård Folke Fredriksen.

LAVESTE PÅ FLERE ÅR: Boligmarkedssbarometeret viser en fallende trend. | Foto: NBBL

– Vi forventer at den sterke boligprisveksten vi har sett hittil i 2022 avtar, sier Bård Folke Fredriksen, administrerende direktør i NBBL, i en pressemelding.

Boligmarkedsbarometeret er en månedlig undersøkelse fra NBBL som måler nordmenns forventninger til utviklingen i boligmarkedet.

– Junitallene viser at økte renter har en nedkjølende effekt på nordmenns forventninger til boligmarkedet. Troen på høyere boligpriser holder seg likevel på et høyt nivå til tross for usikkerhet rundt den økonomiske utviklingen, sier Fredriksen.

Både pandemien og Russlands angrep på Ukraina er begge økonomiske tilbudssidesjokk som virker destabiliserende på realøkonomien.

– Vi erfarer at det fortsatt er høy aktivitet i bruktboligmarkedet, men økt usikkerhet i nyboligmarkedet. Galopperende kostnader bidrar til at prosjekter nå stadig oftere utsettes. Særlig i pressområdene er det viktig for boligforsyningen og prisene at ikke nyboligbyggingen stopper opp, sier Fredriksen i meldingen.

Andelen som tror på høyere boligpriser det neste året var 58 prosent i juni. Nivået er nokså høyt sammenlignet med et gjennomsnitt på 53 prosent siden barometerets oppstart i mars 2018.

Det er imidlertid verdt å merke seg at andelen som tror på boligprisfall har økt fra fem prosent i februar til 14 prosent i juni.

Samlet innebærer de tre komponentene at Boligmarkedsbarometeret faller fra 6,1 i mai til 5,0 i juni.

Mer fra EiendomsWatch

Akershus Eiendom justerer opp yield-estimatene, med ett stort unntak

«Selv om vi foreløpig ikke har mange eksempler som faktisk kan bevise at yieldene har økt, ser vi likevel en tydelig bevegelse i markedet», er budskapet fra analysesjef Kari Due-Andresen og resten av analyseteamet i Akershus Eiendom. Nå justeres de fleste yield-estimatene opp.

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra FinansWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch