Prognosesenteret kutter i estimatet for boligbehov i Oslo – venter størst økning i Trondheim

Prognosesenteret ser et høyere årlig boligbehov i Norge, men de lokale variasjonene er store. Estimatet for Oslo kuttes.
SER ENDRET BOLIGBEHOV: Sjeføkonom Nejra Macic og hennes Prognosesenteret justerer på prognosene for boligbehov i Norge. | Foto: Prognosesenteret
SER ENDRET BOLIGBEHOV: Sjeføkonom Nejra Macic og hennes Prognosesenteret justerer på prognosene for boligbehov i Norge. | Foto: Prognosesenteret

Beregninger for det demografiske boligbehovet viser ifølge Prognosesenteret et gjennomsnittlig årlig boligbehov på 29.384 boliger totalt for Norge for femårsperioden 2022-27.

Dette er en oppjustering på 3102 boliger i gjennomsnittlig årlig boligbehov sammenlignet med senteret forrige beregning fra mars 2022.

Deretter forventes en nedgang i gjennomsnittlig årlig boligbehov for de to neste femårsperiodene på henholdsvis 2338 og 2085 boliger, noe som tilsvarer en reduksjon på 8 prosent i begge periodene.

Les også:

Boligprodusentene: Laveste salg og igangsetting siden finanskrisen

De største justeringene

Gjennomsnittlig årlig boligbehov i kommende femårsperiode basert på SSBs oppdaterte fremskriving er mest nedjustert for Oslo (- 443 boliger) sammenlignet med forrige beregning.

Trondheim har videre den største økningen i gjennomsnittlig årlig boligbehov, med en oppjustering på 720 boliger i kommende femårsperiode.

Videre oppjusteres det årlige boligbehovet i Bergen med 292 boliger for kommende femårsperiode, mens det oppdaterte boligbehovet er tilnærmet uendret i Stavanger.

Størst behov i Oslo og Trondheim

Oslo er fremdeles kommunen med størst boligbehov de neste fem årene, med et årlig boligbehov på 3266 boliger. Deretter følger Trondheim med et behov på 1897 boliger, Bergen med 1444 boliger og Lillestrøm med 826 boliger.

Ser man på de gamle 2019-fylkene, er den nye boligbehovsberegningen mest oppjustert for Akershus (+ 927 boliger), Trøndelag (+ 659 boliger) og Vestfold (+ 470 boliger).

Utenom Oslo, er det bare Finnmark som har fått en nedjustering (- 154 færre boliger) sammenlignet med forrige beregning.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Photo: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Photo: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Photo: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo