Obos ber om lovendring, mener regelverket stopper satsing på etterspurte boligkjøpsmodeller

Ingjerd Sælid Gilhus i Obos mener det er sterkt beklagelig at de kan bli tvunget til å si nei til boligkjøpere som ønsker å benytte modeller som Deleie og Bostart.
ØNSKER LOVENDRING: Ingjerd Sælid Gilhus, leder for boligkjøpsmodeller i Obos, kan bli tvunget til å si nei til boligkjøpere. | Foto: Jan Kuhr
ØNSKER LOVENDRING: Ingjerd Sælid Gilhus, leder for boligkjøpsmodeller i Obos, kan bli tvunget til å si nei til boligkjøpere. | Foto: Jan Kuhr

40 prosent av alle nye leiligheter Obos solgte i sommer ble kjøpt med Deleie eller Bostart, men nå advarer selskapet om at mangler i lovverket kan sette en stopper for satsingen på de etterspurte boligkjøpsmodellene.

Slik Borettslagsloven er utformet, kan et boligbyggelag som Obos kun eie inntil 20 prosent av andelene i et borettslag. I praksis betyr det at kun hver femte leilighet i nye borettslag kan selges med Deleie, siden Obos er inne som deleier i hver av dem.

Dette gjør nå at etterspørselen etter slike leiligheter i enkelte prosjekter er høyere enn loven gir rom for.

Les også:

Nå har Obos-Daniel fått seg 500 «samboere»

– Sterkt beklagelig

– Det er sterkt beklagelig at vi blir tvunget til å si nei til boligkjøpere, sier Ingjerd Sælid Gilhus, leder for boligkjøpsmodeller i Obos, i en melding.

Hun mener loven må endres slik at Obos i prinsippet kan tilby Deleie på alle leiligheter, såfremt enkeltmedlemmet eier minst halvparten av boligen.

– Det vil åpne boligmarkedet for langt flere enn i dag, og er sammen med høy boligbygging det viktigste vi som utbygger kan gjøre for å dempe de høye boligprisene. Modellene er lagt opp slik at det er andelseieren, som kjøper halvparten eller mer av en bolig fra Obos, som møter i borettslagets generalforsamling, slik at det ikke påvirker hvordan de enkelte borettslagene blir styrt, sier Gilhus.

Satser kraftig på Deleie og Bostart

Obos har nå over 8300 boliger under bygging. De siste årene har Obos-medlemmene blitt tilbudt 2000 boliger med de nye modellene som senker terskelen til boligmarkedet. Til nå har 950 medlemmer benyttet seg av denne muligheten.

I vår ble satsingen på Deleie og Bostart trappet kraftig opp: Målet er å tilby over 8500 slike boliger de neste fem årene.

Uten en snarlig lovendring, kan storsatsingen være i fare, advarer Obos.

– Satsingen har truffet et stort behov i markedet, spesielt blant førstegangskjøpere som sliter med å skaffe nok egenkapital. Ordningene har gitt flere mulighet til å etablere seg på boligmarkedet i Oslo og andre steder med stort prispress. Det er sterkt beklagelig at vi blir tvunget til å si nei til boligkjøpere fordi loven setter en stoppet for det. Der er etter vårt syn åpenbart at boligpolitikken henger etter utviklingen i boligmarkedet, sier Ingjerd Sælid Gilhus,

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Photo: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Photo: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Photo: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo