Bane Nor Eiendom: Samfunnet tjener 11 milliarder på 26.000 nye boliger

Når vi bygger og fortetter i sentrum av byer og tettsteder, er det lønnsomt for landet og bra for naturen, konkluderer Samfunnsøkonomisk analyse, som på vegne av Bane Nor Eiendom har regnet på gevinstene.
BYGGER OVER HELE LANDET: Jon-Erik Lunøe, administrerende direktør i Bane Nor Eiendom, har planer om å bygge 26.000 nye boliger i landet. Plasseringene kan gi store besparelser for samfunnet, viser beregninger. | Foto: Aksel Jermstad / Bane NOR SF
BYGGER OVER HELE LANDET: Jon-Erik Lunøe, administrerende direktør i Bane Nor Eiendom, har planer om å bygge 26.000 nye boliger i landet. Plasseringene kan gi store besparelser for samfunnet, viser beregninger. | Foto: Aksel Jermstad / Bane NOR SF

Bane Nor Eiendom har totalt 70 utbyggingsprosjekter, med 26.000 nye boliger. De skal bygges nær togstasjonene i byer og tettsteder, og vil føre til at flere bosetter seg i sentrum av stedene.

Det sparer samfunnet for 11 milliarder kroner, viser tall basert på en ny utregningsmetode fra Samfunnsøkonomisk analyse, ifølge en pressemelding fra Bane Nor. Metoden er beskrevet i rapporten «Lokaliseringsgevinst ved å bygge i knutepunkter», som presenteres på Knutepunktkonferansen 2022 i Oslo tirsdag.

Når flere mennesker samles på ett sted, blir området mer interessant for arbeidsgivere og et større handels-, service- og kulturtilbud. Det kan igjen lokke til seg flere innbyggere.

Samtidig sparer samfunnet på at mange bor og jobber samme sted, mens utslippene av klimagass reduseres.

– Dette er like viktig i Mo i Rana som i Oslo. Poenget er å bygge riktig når det først skal bygges nytt. Våre prosjekter er spredt over store deler av landet og skal bidra til en god og samfunnsnyttig utvikling, sier Jon-Erik Lunøe, administrerende direktør i Bane Nor Eiendom.

De økonomiske gevinstene ved fortetting i sentrum kaller forskerne for «lokaliseringsgevinst» eller «agglomerasjonseffekt».

– Nordmenn jobber totalt sett rundt fire milliarder timer i året. Når mange bor og jobber på samme sted, eller kan reise raskt til jobb med toget, brukes mindre tid til transport og mer tid til å produsere. I tillegg yter vi mer når vi er nær andre. Det er svært lønnsomt for oss alle, sier forsker Erling Røed Larsen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo