Veidekke melder om høyt salg og sterk prisvekst for nye leiligheter det siste året

Lageret av nye, gode prosjekter er redusert etter svært høy igangsetting, men det er mer uklart om etterspørselen har bremset, sier Veidekke i en markedsoppdagering.
OMSLAG? Veidekke ser et markant omslag innenfor bruktboligmarkedet i Sverige, og mener dette er mindre tydelig i Norge. | Foto: Veidekke
OMSLAG? Veidekke ser et markant omslag innenfor bruktboligmarkedet i Sverige, og mener dette er mindre tydelig i Norge. | Foto: Veidekke

Hittil i 2022 har aktiviteten i Veidekke økt i Skandinavia, ikke minst på grunn av sterk vekst i Sverige. Men fremover venter Veidekke et volumfall på tre prosent i 2023 og en prosent i 2024.

Renteøkning er trolig den sterkeste driveren for konjunkturen i næringen, men Veidekke mener de renteøkningene som ligger i prognosene bør være greit håndterbare for næringen.

Tilgang på ressurser og kompetanse er enn så lenge hovedutfordringen, i større grad enn etterspørselen.

Mer stabile priser

Veidekke trekker frem at kontnadsindeksene har vært mer forutsigbare de siste kvartalene, og de venter i sum flat eller moderat fallende kostnadsutvikling. De påpeker imidlertid at geopolitiske forhold kan endre dette.

Mens høyere energipriser kan drive priser videre opp, vil konjunkturnedgang virke motsatt vei.

Omslag i boligmarkedet

I markedsoppdateringen er de forsiktige med å spå videre utvikling, men ser at renteøkninger og uklar makroøkonomi skaper usikkerhet.

I Norge ligger utbyggingen i Østlandsområdet på svært høyt nivå, i kjølvannet av sterk satsing på samferdsel de siste 10–15 årene, men i Oslo har byggingen imidlertid ligget på et lavt nivå i flere år. Veidekke mener høy igangsetting vil bidra til høy produksjon i en god stund fremover, selv med brems i nye prosjekter

Det har vært et svært høyt salg og sterk prisvekst for nye prosjektleiligheter det siste året. En brems i antall nye prosjekter som ble lagt ut i perioden juli–august trakk ned salget. Samtidig ser Veidekke at lageret av nye, gode prosjekter er redusert etter svært høy igangsetting. Om etterspørselen har bremset er mer uklart.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo