Lars Jacob Hiim og Tone Tellevik Dahl kritiske til forslag om innstramminger i utlånsforskriften

Boligprodusentene og Norsk Eiendom er uenig i innstrammingene som er foreslått i utlånsforskriften.
ER KRITISKE: Lars Jacob Hiim, administrerende direktør i Boligprodusentene, samt direktør Tone Tellevik Dahl i Norsk Eiendom | Foto: Boligprodusentene og Norsk Eiendom. Collage: EiendomsWatch
ER KRITISKE: Lars Jacob Hiim, administrerende direktør i Boligprodusentene, samt direktør Tone Tellevik Dahl i Norsk Eiendom | Foto: Boligprodusentene og Norsk Eiendom. Collage: EiendomsWatch

– Forslaget vil forsterke nedgangen i nyboligsalget, som allerede har gått ned 20 prosent det siste året, sier Lars Jacob Hiim, administrerende direktør i Boligprodusentene, i en pressemelding.

Ifølge Boligprodusentene undervurderer forslaget de negative virkningene for boligforsyningen.

«Færre nye boliger vil opprettholde det høye prisnivået. Forslaget vil derfor ytterligere forverre førstegangskjøperes mulighet til å komme inn på boligmarkedet. Utlånsforskriften er i realiteten innrettet for å møte utfordringene i Oslo-området. Boligmarkedet i Norge er mer enn bare Oslo. Vi er bekymret for at forslaget reduserer nybygging i resten av landet og påskynder sentraliseringen», heter det i meldingen.

Boligprodusentene mener at utlånsforskriften bør være mer fleksibel, tilpasset ulike boligkjøpere og regionale forskjeller.

Finanstilsynet forslår kraftig innskjerping av utlånsforskriften – Avskaff den, sier Eiendom Norge-sjefen

Norsk Eiendom: Feil medisin

Norsk Eiendom reagerer kraftig på Finanstilsynets forslag om å stramme inn utlånsforskriften ytterligere. Det er feil medisin til feil tid, kommenterer direktør Tone Tellevik Dahl:

– Finanstilsynets iver etter å stramme inn ytterligere er en veldig dårlig idé i dagens pressede boligmarked hvor mange fra før av sliter med å få endene til å møtes. Det vil ramme vanlige lønnstakere som ønsker bolig, særlig i pressområder. Norsk Eiendom støtter å videreføre dagens forskrift med mindre endringer slik blant annet Norges Bank og DNB har tatt til orde for, sier Tellevik Dahl.

Høyre og Norges Bank vil ikke stramme inn utlånsforskriften

Etterlyser bedre målretting

Hun legger til at fleksibiliteten i boliglånsforskriften i sterkere grad bør målrettes til spesielle grupper som førstegangskjøpere og andre med lav egenkapital og høy betjeningsevne.

Ifølge Norsk Eiendom bør forskriften i større grad fokusere på betjeningsevne enn gjeldsgrad, da det viktigste er at låntakeren kan betjene lånet sitt. Derfor mener Norsk Eiendom at egenkapitalkravet bør vurderes redusert fra dagens 15 prosent.

– Egen bolig er viktig for livskvaliteten for den enkelte innbygger. Norsk Eiendom applauderer alle tiltak som fører til at flere kan eie egen bolig. I første omgang mener vi at en målretting av boliglånsforskriften, og bedre tilrettelegging for boligbygging, vil hjelpe flere inn i boligmarkedet. Ytterligere innstramming av boliglånforskriften nå vil legge sten til byrden for dem som står utenfor markedet, fremholder Norsk Eiendoms administrerende direktør.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo