Rekordsterk prisvekst i leiemarkedet

Leieprisene i de fire store byene steg med 2 prosent i tredje kvartal 2022. Det siste året har leieprisene steget med 6 prosent.
ØKTE LEIER: Sterk vekst i KPI, skarpere beskatning av utleieboliger og særlig lav boligbygging i Oslo fører samlet til høyere leiepriser, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen. | Foto: Eiendom Norge / Johnny Vaet-Nordskog
ØKTE LEIER: Sterk vekst i KPI, skarpere beskatning av utleieboliger og særlig lav boligbygging i Oslo fører samlet til høyere leiepriser, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen. | Foto: Eiendom Norge / Johnny Vaet-Nordskog

– Eiendom Norges utleieboligprisstatistikk viser en historisk sterk oppgang i utleieboligprisene i Norge i tredje kvartal, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, i en pressemelding.

Sterkest vekst hadde Stavanger og Sandnes med en oppgang på 4,7 prosent etterfulgt av Oslo med 2,5 prosent og Trondheim med 0,3 prosent. I Bergen sank leieprisene med 2,5 prosent.

– Den sterke veksten i leieprisene vi har sett i kjølvannet av pandemien fortsatte i tredje kvartal, og det er særlig i Stavanger-regionen og i Oslo at veksten i leieprisene er sterk.

Lauridsen legger til at utviklingen stemmer godt med den sterke oppgangen i oljenæringen som preger økonomien på Sør-Vestlandet.

– Og i Oslo fortsetter stigningen i leieprisene trolig som følge av de vedvarende problemene knyttet til boligbygging i hovedstaden, sier han.

Stor vekst i oljehovedstaden og lavt utbud

Sterkest leieprisutvikling det siste året hadde Stavanger/Sandnes med en oppgang på 15,3 prosent etterfulgt av Oslo med 6 prosent. Deretter fulgte Bergen med en oppgang på 3,9 prosent og Trondheim med en oppgang på 2,5 prosent.

– Leieprisene i Stavanger-regionen begynner nå å nærme seg topp-nivået før oljebremsen i 2014, og i rene tall er veksten svært stor gjennom året. Den svake utviklingen i både leie- og eie-boligmarkedet i regionen er definitivt over, sier han.

I Oslo har leieprisene historisk ligget nær utviklingen i konsumprisindeksen, og byen har ikke hatt store sesong- eller konjunktursvingninger som i de andre store byene i Norge. De siste kvartalene har imidlertid leieprisene gjort et kraftig byks oppover, etter en svak utvikling under pandemien.

Antall boliger til leie på Finn.no i de store byene ved utgangen av andre kvartal til 2022 er 2169. Av disse er 1090 i Oslo, 442 i Bergen, 400 i Trondheim og 237 i Stavanger/Sandnes.

– Ved inngangen til oktober er fortsatt tilbudet av utleieboliger lavt. I Oslo har utbudet økt noe siden i sommer, mens det har vært en svak nedgang i Bergen og Stavanger/Sandnes. I Trondheim økte utbudet, sier han.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo