Eiendom Norge: – Statsbudsjettet er for ekspansivt

Administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge frykter at et ekspansivt budsjett vil føre til en hevet rentebane fra Norges Bank.
HØRING I STORTINGET: Flere eiendomsaktører har vært i aksjon under høringen i Finanskomiteen, deriblant Henning Lauridsen i Eiendom Norge | Foto: Erik Lundesgaard.
HØRING I STORTINGET: Flere eiendomsaktører har vært i aksjon under høringen i Finanskomiteen, deriblant Henning Lauridsen i Eiendom Norge | Foto: Erik Lundesgaard.

– Hvis hovedmålet med budsjettet er å få ned inflasjonen er lavere offentlig pengebruk og klare prioriteringer løsningen, sa administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge under stortingshøringen i Finanskomiteen.

Budsjettet er ifølge Finansdepartement tilnærmet nøytralt. Den andre modellen deres sier at det er lett ekspansivt. Oljepengebruken er imidlertid svært høy og langt høyere enn årene før korona-pandemien.

Eiendom Norges vurdering er at budsjettet virker ekspansivt og ikke innstrammende.

«Vår bekymring er at et ekspansivt budsjett vil føre til en hevet rentebane fra Norges Bank», skriver Eiendom Norge i en pressemelding i kjølvannet av høringen.

Hvor ekspansivt budsjettet faktisk er, får vi først avklart ved Norges Banks rentebeslutning 3. november, og i verste fall ikke før årets siste pengepolitiske rapport i desember.

«Vi vil advare sterkt mot at budsjettforhandlingene med SV løses med ytterligere pengebruk», er budskapet fra Lauridsen & co.

Eiendom Norges boligprisstatistikk for september 2022 viste et kraftig fall i boligprisene. Foreningen venter at boligprisene og boligbyggingen vil falle mer enn vanlig fremover. Det vises til at renten er på det høyeste nivået på 11 år, streng utlånsregulering og at ny finansavtalelov fra nyttår vil stramme inn.

«Disse tre forholdene i kombinasjon med svakere økonomisk utvikling vil gi lav boligbygging selv om det er et demografisk behov. Lavere boligbygging kommer tilbake som et prisproblem og vil skape ubalanse i bologmarkedet senere», mener Eiendom Norge.

Les hele pressemeldingen her

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo