Utsettelser, svekkede marginer og nedskrivinger gir røde tall for Obos

Obos fikk i tredje kvartal et underskudd på 98 millioner kroner før skatt. – Vi står utvilsomt overfor mer krevende tider i boligmarkedet, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj.
FLERE UTFORDRINGER: Krig i Europa, klimaendringer, høy inflasjon, rentebaner med bratt kurve oppover og en akutt energikrise trekkes av Daniel Kjørberg Siraj frem som utfordringer som rammer alle, også Obos. | Foto: Trygve Indrelid
FLERE UTFORDRINGER: Krig i Europa, klimaendringer, høy inflasjon, rentebaner med bratt kurve oppover og en akutt energikrise trekkes av Daniel Kjørberg Siraj frem som utfordringer som rammer alle, også Obos. | Foto: Trygve Indrelid

Norges største boligbyggelag, Obos, fikk i tredje kvartal et underskudd før skatt på 98 millioner kroner. Det kommer frem av selskapets delårsrapport.

Obos inntekter endte i tredje kvartal på 2,9 milliarder kroner. Det er 721 millioner kroner mindre enn i tilsvarende periode i fjor. Ifølge boligbyggelaget skyldes nedgangen færre overleverte boliger.

Resultatet trekkes videre ned av nedskrivinger på Obos’ næringseiendommer.

– Resultatet er noe lavere enn forventet som følge av noe svekkede marginer og overlevering av boliger som er forskjøvet fra tredje til fjerde kvartal, sier konsernsjef i Obos Daniel Kjørberg Siraj i en pressemelding.

Ifølge Obos-sjefen går ikke ting like lett som før.

– Vi står utvilsomt overfor mer krevende tider i boligmarkedet. Vi vil imidlertid, så langt det er forsvarlig, fortsette å starte nye prosjekter, og se etter muligheten til å investere i nye tomter for nye prosjekter, sier Siraj.

Boligutvikling

Obos boligutvikling er selskapets viktigste virksomhet. I tredje kvartal falt inntektene fra boligutviklingen med 725 millioner kroner på grunn av mindre salg og produksjon. Segmentet fikk et resultat i tredje kvartal på 233 mill. kroner. Det er 83 millioner mer enn i tilsvarende periode i fjor. Økningen forklares med økt margin i noen av virksomhetsområdene.

Næringseiendom

Inntektene øker i segmentet Næringseiendom, men et verdifall på 139 millioner kroner trekker resultatet før skatt betydelig ned. Obos melder også om økte kostnader ved prosjektet Construction City.

Annen virksomhet

I rapporten oppsummeres diverse aktiviteter også i segmentet Annen virksomhet og elimineringer. Segmentet hadde et resultat før skatt på minus 201 millioner kroner. Det er 71 millioner mer enn i tilsvarende periode i fjor. Ifølge rapporten skyldes økningen økte kostnader til «Obos gir tilbake».

8500 boliger på gang

Ifølge rapporten har Obos i dag 6364 boliger under bygging. Dersom man inkluderer eierandelen i Solon Eiendom på 75 prosent og minoritetsandeler i samarbeidsprosjekter, har Obos totalt over 8500 boliger under bygging.

– Vi har fortsatt et historisk høyt nivå på boliger under bygging. Vi tror at det også i fortsettelsen er viktig å opprettholde god aktivitet i boligbyggingen. Dette er langsiktige prosesser, der det er viktig å sikre mest mulig kontinuitet. Som en stor aktør, som sysselsetter flere tusen mennesker, har vi også et ansvar for å sikre størst mulig grad av forutsigbarhet i det som nå er et krevende marked, sier Siraj i pressemeldingen.

I løpet av årets første ni måneder har Obos solgt 2104 boliger, og samtidig startet bygging av 2923 boliger. I tredje kvartal isolert startet Obos bygging av 959 boliger, samtidig som boligbyggelaget solgte 412 boliger.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo