Boligprodusentene: Fallet i nyboligsalget går fra ille til verre

Nyboligsalget har vært fallende salg siden juli 2021, og tallene i november viser at vi nå går fra ille til verre, sier Lars Jacob Hiim, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.
KRAFTIG NEDGANG: Hele landet opplever nå en kraftig nedgang i nyboligsalget, skriver Boligprodusentene. | Foto: Øystein Byberg
KRAFTIG NEDGANG: Hele landet opplever nå en kraftig nedgang i nyboligsalget, skriver Boligprodusentene. | Foto: Øystein Byberg

Kjøpekraften til boligkundene har blitt redusert, og sammen med kostnadsøkninger og rentehevninger, treffes nyboligsalget hardt. Boligbransjen mener at renten ikke burde heves for å unngå ytterligere forverring, skriver Boligprodusentene i en pressemelding

Salget av nye boliger i november 2022 er 39 prosent under november 2021. Salget av nye boliger de siste tre måneder (september, oktober og november) er 27 prosent under samme periode i fjor.

Novembertallene viser at bremsen tiltar også i leilighetsmarkedet i byområdene. Hele landet opplever nå en kraftig nedgang i nyboligsalget.

Igangsettingen er på nivå med fjoråret og det bygges på tidligere solgte prosjekter. Ordrereserven reduseres raskt, og nedgangen i nyboligsalget vil føre til permitteringer og oppsigelser, spår Boligprodusentene. Tallene for salg og igangsetting viser at 2023 vil bli et krevende år, skriver Boligprodusentene.

Direktør Sverre Molvik i Selvaag Bolig, en av landets største boligbyggere, sier de merker at salget går tregere enn vanlig.

– Kjøperne er mer avventende, og det handler ikke bare om rentesituasjonen. Vi ser at boligene har en del interesserte som faller igjennom som kjøpere fordi de ikke får finansiering i banken, sier Molvik til Dagens Næringsliv.

Megler i Trondheim: – Vi tror ikke det blir så ille som media ofte ønsker å male et bilde av

Norges Banks Regionalt nettverk: Eiendom blant de mest pessimistiske sektorene

Meglerne advarer mot ytterligere innstramminger: – Vil være katastrofalt

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo