Hyttemarkedet tilbake til normalen etter to rekordår

Nedgangen i hyttemarkedet fra 2021 til 2022 kom ikke som noen overraskelse. Nå er markedet tilbake på 2019-nivåer, ifølge Prognosesenteret.
HYTTE: Langt færre kjøpte hytte i 2022 enn i 2021, men fallet kom ikke uventet etter to år med salgsrekorder for hytteprodusentene. | Foto: Geir Olsen
HYTTE: Langt færre kjøpte hytte i 2022 enn i 2021, men fallet kom ikke uventet etter to år med salgsrekorder for hytteprodusentene. | Foto: Geir Olsen

I 2022 ble det solgt 11.088 fritidsboliger i Norge. Dette er en nedgang på 26 prosent fra 2021, som er å anse som det beste året for hyttemarkedet noensinne.

Selv om tallene for 2022 var 26 prosent lavere enn året før, var det bare 4 prosent lavere enn 2019-tallene, ifølge tallene fra Prognosesenteret.

Høy etterspørsel

På tross av nedgangen, gikk kvadratmeterprisen opp med 11 prosent fra 21 til 22. 

– Prisene i fritidsboligmarkedet har en tendens til å holde seg høye etter en oppgang. Samtidig var det langt færre hytteannonser enn i 2021 – og vi mener etterspørselen har vært relativt høy da mange fortsatt er på utkikk etter et hyttekontor. Mange av kjøperne befinner seg også i midt i livet med god økonomi, og påvirkes i mindre grad av konjunkturer enn for eksempel unge helårsboligkjøpere, skriver Prognosesenteret. 

Ytterligere nedgang

Ifølge en modellert trendbasert prognose, forventes det ytterligere omsetningsnedgang i fritidsmarkedet. Det er ventet at salget skal falle med 10 prosent i 2023, sammenlignet med 2022. 

– Denne modellen tar høyde for historikk, sesongvariasjoner og trend. Den tar ikke direkte høyde for makroøkonomiske dimensjoner som forventede utlånsrenter, men dette ligger til dels indirekte i trenddimensjonen. Samtidig mener vi markedet vurderer dagens utlånsrenter i større grad enn utlånsrenter et halvt år frem i tid, så vi tror omsetningsnedgangen kun blir rundt 5 prosent.

Samtidig tror Prognosesenteret at prisveksten på fritidsboliger vil ligge på 0 til 5 prosent. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo