Hiim og Lauridsen etterlyser konjukturstyring av boligmarkedet: – Ubalansen vil forsterke seg

Lars Jacob Hiim i NBBL og Henning Lauridsen i Eiendom Norge advarer mot forsterket boligkrise dersom ikke byggeaktiviteten tar seg opp. 
ADVARER: Henning Lauridsen i EIendom Norge og Lars Jacob Hiim i NBBL advarer mot lav byggeaktivitet. Nå etterlyser de konjukturstyring av nyboliger og priser. | Foto: Eiendom Norge/NBBL
ADVARER: Henning Lauridsen i EIendom Norge og Lars Jacob Hiim i NBBL advarer mot lav byggeaktivitet. Nå etterlyser de konjukturstyring av nyboliger og priser. | Foto: Eiendom Norge/NBBL

– Ubalansene i boligmarkedet vil forsterke seg hvis ikke boligbyggingen tar seg opp, skriver Boligprodusentenes Lars Jacob Hiim og Eiendom Norges Henning Lauridsen i et leserinnlegg i Dagens Næringslivs papirutgave. 

Færre igangsettelser

De viser til at boligprisutviklingen i 2022 var unormal, der det ble tidenes sterkeste oppgang i første kvartal, mens man ble vitne til det sterkeste fallet når høsten kom. 

– Fra september til desember falt boligprisene i Norge med over syv prosent, og årsveksten i boligprisene i Norge i 2022 endte på beskjedne 1,5 prosent. Med inflasjon på 5,9 prosent innebar utviklingen en nedgang i realboligprisene i Norge for første gang på flere år. Mange vil kan kanskje mene at det er bra med en svakere utvikling i boligprisene etter flere år med stor vekst. Under pandemien fra mars 2020 til mars 2022 steg for eksempel boligprisene med over 16 prosent i Norge.

Nå mener Hiim og Lauridsen at fallet i boligprisene nå vil få alvorlige konsekvenser da salget av nye boliger nærmest har stoppet opp. 

– Vanligvis gir høyere boligpriser økt salg av nye boliger, som i neste omgang gir økt boligbygging. Slik var det ikke i 2022. Samtidig som boligprisene steg i første halvår 2022, falt nyboligsalget. Utover høsten stoppet salget nesten opp, og for hele året endte salget på under 20.000 enheter som er det laveste siden finanskrisen. Lavt salg gjør at det vil bli igangsatt og bygget færre boliger fremover.

Etterlyser konjukturstyring

De to viser til at det demografiske boligbehovet er beregnet til 30.000 nye boliger i året, mens nyboligsalget tikker ned mot 20.000. 

– I tillegg vet vi at blant annet Oslo har et boligunderskudd som er akkumulert over flere tiår. Bare målt mot det demografiske behovet er det bygget om lag 40.000 for få boliger i Oslo målt mot befolkningsveksten.

– Bolig er en særegen vare. Det tar lang tid å gjennomføre boligprosjekter. Det er ikke uvanlig at det tar ti år fra tomt kjøpes for utvikling, til boligene står ferdig. I løpet av denne tiden kan markedet endre seg, og det som er planlagt og bygget treffer ikke.

Nå mener de to at boligpriser og boligbyggingen bør være en viktig del av konjukturstyringen av landet, og at det må iverksettes tiltak når boligbyggingen faller så sterkt som nå.

Les hele kronikken fra Hiim og Lauridsen her.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også