Union kjøper Bonava Norge for 1,5 milliarder kroner

– Vi ser at det er mange attraktive kjøpsmuligheter av både tomter og boligutviklingsselskaper i dagens marked, sier Baard Schumann etter å ha kjøpt boligutvikleren Bonava. 
PÅ MILLIARDHANDEL: Baard Schumann er partner og administrerende direktør i Union Residential Development | Foto: Øystein Byberg
PÅ MILLIARDHANDEL: Baard Schumann er partner og administrerende direktør i Union Residential Development | Foto: Øystein Byberg

Ryktene har gått i lengre tid, men mandag morgen opplyser Union i en pressemelding at Bonava Norge kjøpes opp.

Union Residential Development og Union Eiendomskapital UREF IV har inngått avtale om å kjøpe Bonava Norge fra Bonava AB med hovedkontor i Stockholm i Sverige. 

Kjøpesummen er 1,5 milliarder kroner. Målet er at transaksjonen skal være sluttført i løpet av tredje kvartal 2023. Bonava har rundt 350 leiligheter under bygging og en tomtebank på nærmere 3600 boliger som skal utvikles over de neste årene.

– Vi vil nå sikre videreføring og ferdiggjøring av de 350 prosjektene som er under bygging. Videre vil vi gå i gang med videreutviklingen av Bonavas tomtebank, sier Baard Schumann som er partner og administrerende direktør i Union Residential Development, i pressemeldingen.

Boligene og tomtebanken er hovedsakelig lokalisert rundt byregionene i Oslo- og Bergen. Han ser nå frem til å bli kjent med selskapet.

I gang med investeringer

Kjøpet av Bonava Norge er en av Union Residential Developments første investeringer og markerer dermed at fondet nå har startet å investere i markedet, heter det i meldingen.

Union Residential Development blir sammen med investeringsfondet Union Eiendomskapital UREF IV de nye eierne av Bonava Norge. UREF IV er et value-add fond etablert i 2022 som hovedsakelig investerer i de største byregionene i Norge.

– Vi ser at det er mange attraktive kjøpsmuligheter av både tomter og boligutviklingsselskaper i dagens marked, sier Schumann. 

Han sier videre at det vil være et stort behov for nye boliger i de store byene og tettstedene rundt om i Norge i årene som kommer. Her ønsker vi å være aktive i markedet.

Bonava om salget

2. februar meldte Bonava at selskapet vurderte de strategiske mulighetene for virksomheten i Norge. Nå er avtalen med Union i boks.

– Jeg er glad for at vi har kunnet inngå denne avtalen med Union, som innebærer at våre dyktige medarbeidere får et nytt hjem for å drive med boligutvikling. Denne transaksjonen styrker vår økonomiske situasjon og gir oss bedre muligheter til å oppnå våre fastsatte mål fremover, sier Peter Wallin, administrerende direktør i Bonava, i en pressemelding

Slik foregår oppgjøret

Bonava skriver at 0,8 milliarder av kjøpesummen på 1,5 milliarder svenske kroner betales når avtalen sluttføres, mens det resterende beløpet er et lån til kjøper og betales steg for steg, mesteparten i 2024 og 2025.

Bonava får en negativ resultateffekt på rundt 0,7 milliarder svenske kroner som følge av salget. Denne blir bokført i andre kvartal.

Avtalen gjennomføres i norske kroner. Omregning skjer til NOKSEK-kurs på 0,98, opplyser Bonava.

Må godkjennes av myndighetene

Gjennomføring av transaksjonen er betinget godkjennelse av Konkurransetilsynet.

Union rådgivere i transaksjonen har vært Advokatfirmaet Thommessen på juridisk og RSM Norge på finansielle forhold. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo