Eiendomsmilliardær hardt ut mot regjeringens skattepolitikk

– Kari Elisabeth Kaski sier at det er jo bare å selge aksjer, som andre gjør. Men vi har ikke aksjer eller penger på bok, vi har kun eiendommer og leiligheter hvor folk bor, sier Steinar Moe.
KRITISK: Steinar Moe går hardt ut mot regjeringens skattepolitikk. | Foto: Cornelius Poppe / NTB
KRITISK: Steinar Moe går hardt ut mot regjeringens skattepolitikk. | Foto: Cornelius Poppe / NTB

Eiendomsutvikler Steinar Moe tar et kraftig oppgjør med regjeringens skattepolitikk. Dersom sønnen ikke bodde utenlands, måtte han ha kastet leietakere ut på gata for å betale formuesskatten, skriver Finansavisen.

Moe, med familieselskapet Steinar Moe Eiendom, har i dag en portefølje på over 700 utleieleiligheter og annen eiendom i Oslo, Bærum, Lillehammer, Skien, Arendal, Molde og Italia. Selv om planen er at ingenting i porteføljen noen gang skal selges, sier Moe at dagens skattenivå risikerer å tvinge dem til å gjøre akkurat det.

Ikke aksjer eller penger på bok

– Vi har en ligningsverdi på 1,5 milliarder kroner, som legges til grunn i formuesberegningen. I fjor hadde vi 15 millioner kroner i overskudd, og formuesskatteregningen ville vært på 20 millioner. Hvis man legger til selskapsskatten på 22 prosent, så skattet vi i fjor over 160 prosent av resultatet vårt, forteller han til Finansavisen.

– Kari Elisabeth Kaski (SV) sier at det er jo bare å selge aksjer, som andre gjør. Men vi har ikke aksjer eller penger på bok, vi har kun eiendommer og leiligheter hvor folk bor. Hvilke av våre leietagere mener Kaski at vi hvert år skal si opp og kaste ut for å selge leilighetene for at vi må betale gevinst-, utbytte- og formuesskatt, spør Moe

Steinar Moe Eiendom har bokført eiendommer til 1,25 milliarder kroner, mens kontantbeholdningen er på snaue 4 millioner.

Kritisk til skatteøkninger

Han er svært kritisk til regleringens skatteøkninger de siste årene. Siden regjeringsskiftet i 2021 har ligningsverdien for utleieboliger økt til 100 prosent, mens formueskatten har økt til 1,1 prosent.

– Året før regjeringen endret reglene, betalte vi formuesskatt på 8 millioner. Nå, to år etter, var skatteregningen på 20 millioner, en økning på 150 prosent. Og så står finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) på TV og sier at formuesskatten ikke har økt fordi prosenten er det samme. Forstår han det ikke, eller vil han ikke forstå det?

Sønnen Kristian, som eier 99 prosent av aksjene i selskapet, bor i Italia. Dermed unngås mange av skattene.

– I dag kan han ikke flytte hjem. Hvis han flytter hjem med sin familie, må vi ta opp lån for å kjøpe mat. Han må bo utenlands for at vi skal kunne drifte virksomheten, sier Moe, og fortsetter:

– Da går det som det går. Han bor i Italia og investerer nå i sitt nærmiljø i Italia. Han hadde bygget i Norge hvis han hadde bodd her.

Moe mener at det med dagens rente- og kostnadsnivå ikke er lønnsomt å bygge boliger for utleie. 

I et tilsvar til Finansavisen skriver Kari Elisabeth Kaski følgende:

«Alle må planlegge for å betale sine regninger og skatteregninger, det er ikke noe unntak her for de som er i formuesskatteposisjon. Unoterte aksjer er mindre likvide enn børsnoterte aksjer, men de gir også lavere formuesskatt per i dag».

«Ifølge en rapport fra forskere ved NMBU og Frisch-senteret om formuesskatt er det 0,9 prosent av majoritetseiere i små og mellomstore bedrifter som faktisk har problemer med å betale formuesskatt».

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo