Obos-salget stupte i første halvår: – Vi står i et krevende marked

– Vi må smøre oss med litt mer tålmodighet og forventer derfor et tregt nyboligmarked godt ut i 2024, sier Obos-sjef Daniel Kjørberg Siraj.
OPPLEVER SVAKT SALG: Konsernsjef i Obos, Daniel Kjørberg Siraj | Foto: Trygve Indrelid
OPPLEVER SVAKT SALG: Konsernsjef i Obos, Daniel Kjørberg Siraj | Foto: Trygve Indrelid

Obos solgte 875 boliger til en verdi av 4,3 milliarder kroner i første halvår 2023. Sammenlignet med samme tid i fjor er det en nedgang i antall solgte boliger på 58 prosent, skriver Obos i en pressemelding.

– Vi står i et krevende marked der nyboligsalget har gått kraftig tilbake. Pris- og renteøkninger har gjort folk mer avventende og det slår inn i nyboligmarkedet, sier konsernsjef i Obos, Daniel Kjørberg Siraj. 

Siraj sier at man ved inngangen av året trodde at renteøkningene skulle være over før sommeren, men at det nå vil ta lengre tid.

– Jeg tror markedet vil bedre seg når folk vet hva de har å forholde seg til; i den forstand at man får et tydelig signal fra Norges Bank om at nå er rentetoppen sannsynligvis nådd. Vi må imidlertid smøre oss med litt mer tålmodighet og forventer derfor et tregt nyboligmarked godt ut i 2024, sier Obos-sjefen.

Mange boliger under bygging

I første halvår ble det satt i gang bygging av 832 boliger og Obos har nå 6532 boliger under bygging. Salgsgraden på boligene under bygging er på 65 prosent.

– Et svakere boligsalg gjør at vi må tilpasse byggingen vår deretter, men vi setter ikke alt på vent. Vi har en byggetakt som er på linje med etterspørselen vi ser nå og forbereder flere prosjekter på byggestart dersom byggekostnader og salg blir tilfredsstillende. Samtidig har vi satt i gang mange prosjekter de siste par årene og har et stort antall boliger under bygging totalt, noe som er viktig for boligforsyningen i årene som kommer, sier Siraj.

Etterspørsel etter Deleie og Bostart

Boligkjøpsmodellene Deleie og Bostart, som gjør inngangen på boligmarkedet enklere for flere grupper, har ifølge Obos vist å være svært etterspurt. Også inn i 2023 blir mange boliger solgt med disse modellene og 152 av boligsalgene var enten med Deleie eller Bostart.

Særlig i Stor-Oslo er etterspørselen høy, der 49 prosent av boligene som ble solgt i årets første seks måneder var med Deleie eller Bostart.

Det er nå solgt totalt 1216 boliger med Bostart eller Deleie siden Obos startet å tilby disse kjøpsmodellene.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Photo: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Photo: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Photo: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo