Nest største prisnedgang for Obos siden 2004: – Politikerne må ta dette på alvor

Prisene for brukte Obos-boliger falt 2,2 prosent fra juli til august i hovedstaden, og to prosent på landsbasis. Sjefsøkonom i Obos kaller tallene «klart svakere enn normalt.» 
FERSKE TALL: Sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos er ikke overasket over prisnedgangen etter de mange rentehoppene. | Foto: Obos
FERSKE TALL: Sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos er ikke overasket over prisnedgangen etter de mange rentehoppene. | Foto: Obos

– Prisnedgangen er, med unntak av august 2021, den største i august siden vi startet med boligprisstatistikk i 2004, sier Sissel Monsvold i en pressemelding.

– Vanlig sesongmønster er at prisene stiger i august, så dette var klart svakere enn normalt. Noe av nedgangen må ses i lys av at det ble omsatt en lavere andel ett- og toromsleiligheter i august enn i juli. Da kvadratmeterprisene er høyere for de små enn de store leilighetene, trekker dette gjennomsnittprisen ned, sier Mosvold.

Hun er sjeføkonom i Obos, og mener prisfallet ikke er overraskende etter rentehoppene.

Det ble omsatt 11 prosent færre Obos-boliger i Oslo i august i år sammenlignet med fjoråret. Monsvold mener dette, sammen med tallene for bruk av forkjøpsretten, tyder på at markedet er noe roligere enn på samme tid i fjor, men det er fortsatt bra aktivitet. 

Sjefsøkonomen er bekymret at boligbyggingen nærmest har stoppet opp.

– Politikerne må ta dette på alvor og sette inn tiltak som å øke reguleringstakten og redusere saksbehandlingstiden. Forslaget til ny kommuneplan i Oslo som nå er ute på høring, må revideres for å sikre boligforsyningen framover. Forslaget slik det er nå vil strupe byggingen og gjøre det enda verre for de som trenger bolig, mener Monsvold. 

  • I snitt har prisene i Oslo steget med 1,4 prosent i august de 10 siste årene.
  • De 12 siste månedene har prisene i Oslo falt med tre prosent.
  • På landsbasis har prisene falt 3,6 prosent de 12 siste månedene.
  • Kvadratmeterprisen for brukte Obos-boliger var 78.000 kroner i Oslo i august, og 67.344 kroner på landsbasis.
  • Obos-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo