Byråd Hermstad ut mot utbyggerne – mener de tar feil

– Når utbyggerne går så massivt ut med direkte feil, så er det nødvendig å korrigere bildet, sier byråd Arild Hermstad i Oslo.
MENER UTBYGGERE TAR FEIL: Byråd for byutvikling, Arild Hermstad. | Foto: Tuva Åserud / NTB / POOL
MENER UTBYGGERE TAR FEIL: Byråd for byutvikling, Arild Hermstad. | Foto: Tuva Åserud / NTB / POOL

– Forslag til ny arealdel til kommuneplanen legger til rette for 120.000 nye boliger i Oslo og tar hensyn til bokvalitet og miljø. Jeg er overrasket over at utbyggerne feilaktig hevder at byen vil miste 5000 boliger hvis denne planen blir vedtatt. De burde vite at de planprosessene som allerede har kommet langt, ikke vil bli endret med en ny arealdel, sier byråd for byutvikling, Arild Hermstad, i en pressemelding.

– Det faller på sin egen urimelighet når profesjonelle utbyggere mener at forslaget vil endre spillereglene for allerede vedtatte og igangsatte planprosesser. De vet bedre, for det er ikke første gang at overordnede planer revideres, sier byråden.

«Planer vedtatt etter 2015, der arealformål er likt, vil ikke påvirkes av en ny kommuneplanens arealdel. Og pågående prosesser hvor det er avklart utnyttelsesgrad vil heller ikke påvirkes ikke av denne planen», heter det i meldingen.

Mener utbyggerne tar feil

– Jeg er glad for all debatt og alle innspill som kommer til dette forslaget, men når utbyggerne går så massivt ut med direkte feil, så er det nødvendig å korrigere bildet, sier byråden. 

Han sier at byrådets forslag til plan bidrar til å sikre boligforsyningen, samtidig som man sørger for høy bokvalitet og gode nabolag, slik at folk trives der de bor.

En av de viktigste endringene byrådet foreslår i den nye planen er ifølge Hermstad å flytte kvalitetskrav og utnyttelsesgrad fra retningslinjer til bestemmelser. 

«Samtidig viderefører vi i hovedsak utnyttelsesgraden fra kommuneplanen fra 2015. I realiteten gjør byrådet det bransjen har bedt om i en årrekke: Gi klare og tydeligere rammer og mer forutsigbarhet for alle som skal bygge og utvikle byen», heter det i meldingen.

– Det blir tydeligere hvilke rammer og føringer som bystyret allerede har vedtatt, og dermed enklere for utbyggerne å forholde seg til dem uten å bruke ressurser på å forhandle. Det vil igjen bidra til å redusere saksbehandlingstiden hos Plan- og bygningsetaten, ikke øke den slik bransjen hevder, sier Hermstad.

Mål om økt boligbygging

Han sier at byrådet gjennom kommuneplanens arealdel har et klart mål med økt boligbygging i kombinasjon med kvalitetshensyn, miljøkrav og tilpasning til et nytt klima.

– Oslo skal være landets mest attraktive by, å bo og leve i alle livets faser. Det prøver vi å ivareta gjennom planen, sier Hermstad.

Byråden sier at man har en lang høringsperiode nettopp for å få innspill til planen.

– Vi vil veldig gjerne høre hva både innbyggere og utbyggerne har å si. Det viktige er at vi ivaretar utviklingen av Oslo som en god by å bo og leve i, sier byråden.

Forslag til ny kommuneplanens arealdel ligger ute på høring fram til 22. desember.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo