Nå er 277 bygg Breeam-sertifisert i Norge

2,83 millioner kvadratmeter bygningsmasse i Norge er nå Breeam-sertifisert. Oslo S Utvikling går nå i gang med sittende åttende sertifiserte prosjekt i Bjørvika.
FLERE BYGG SERTIFISERES: – I de største byene er det nå blitt uvanlig å bygge uten Breeam, sier Katharina Th. Bramslev, daglig leder for Grønn Byggallianse. | Foto: Inge Trondsen, Studio Design
FLERE BYGG SERTIFISERES: – I de største byene er det nå blitt uvanlig å bygge uten Breeam, sier Katharina Th. Bramslev, daglig leder for Grønn Byggallianse. | Foto: Inge Trondsen, Studio Design

Stadig flere utbyggere velger nå å miljøsertifisert byggene sine. Per nå er det 277 ferdigstilte Breeam-sertifiserte bygg i Norge, viser tall fra Grønn Byggallianse. Det tilsvarer 2,83 millioner kvadratmeter. I tillegg er 667 prosjekter på tegnebrettet eller under bygging.

I Bjørvika er nå ni av byggene Breeam-sertifisert. Ytterligere fem er registrert for fremtidig sertifisering.

– At Bjørvika i sin tid fikk det første boligprosjektet som var Breeam-sertifisert var viktig, siden det viste at den nye bydelen også kom med en mer helthetlig og moderne måte å tenke miljø på, sier Katharina Th. Bramslev, daglig leder for Grønn Byggallianse.

Nå starter byggingen av Mariakvartalet i Bjørvika, som blir det åttende Breeam-prosjektet til utbyggeren Oslo S Utvikling, skriver selskapet i en melding.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SERTIFISERT: I Bjørvika er nå ni av byggene Breeam-sertifisert. Ytterligere fem er registrert for fremtidig sertifisering | Foto: Erik Krafft
SERTIFISERT: I Bjørvika er nå ni av byggene Breeam-sertifisert. Ytterligere fem er registrert for fremtidig sertifisering | Foto: Erik Krafft
I Bjørvika sertifiserer OSU nå alle kontorprosjektene til Excellent, og boliger til Very Good.

– Breeam stiller svært høye krav til prosjektering, innkjøp og gjennomføring, og lista legges hele tiden høyere. Det er bra for både miljøet og de som skal bo her, sier Lars Holm, administrerende direktør i OSU.

– Det betyr eksempelvis at de som kjøper en leilighet i Bjørvika sikrer seg en allergivennlig bolig uten miljøgifter, rikelig med dagslys og renere inneluft. Beboerne får også energieffektive løsninger som gir lavere strømregning. Vi ser også at overvannsløsninger med grønne tak og solide jorddybder i gårdsrommene gir effektiv fordrøyning og attraktive utearealer, sier Holm.

Breeam kom til Norge i 2012, og i fjor kom nye og oppdaterte kriterier for å sertifisere seg.

– Breeam strekker seg alltid lenger enn myndighetskrav, og har som mål å ligge i forkant av kravene og være enda mer ambisiøs. Det skal dekke alle de viktigste aspektene ved bærekraft, og tar også hensyn til faktorer som ledelse, klimagassutslipp, arealbruk og innemiljø, i tillegg til mer tradisjonelle krav innen energibruk og avfall, sier Bramslev.

– I de største byene er det nå blitt uvanlig å bygge uten Breeam. Fordelen er at det er de samme miljøkravene som etterspørres, og man kan måle seg mot andre utbyggere. De siste kriteriene tar nå også hensyn til EUs krav om taksonomi, sier hun.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo