Heimstaden selger porteføljen på Island tilbake til Fredensborg

Ivar Tollefsen-kontrollerte Heimstaden selger porteføljen med 1625 boliger på Island tilbake til sitt eget selskap Fredensborg. Det skjer to år etter at porteføljen ble kjøpt av samme selskap.
PÅ BEGGE SIDER AV BORDET: Ivar Tollefsen måtte ikke gå langt for en finne en kjøper på Island. | Foto: Heimstaden
PÅ BEGGE SIDER AV BORDET: Ivar Tollefsen måtte ikke gå langt for en finne en kjøper på Island. | Foto: Heimstaden

Heimstaden AB har i dag blitt enige om å selge 100 prosent av aksjene i det islandske boligeiendomsselskapet Heimstaden ehf. til Fredensborg AS. Transaksjonen vil gjennomføres i oktober 2023, fremgår det av pressemelding fra Heimstaden AB.

Heimstaden ehf. er det største boligeiendomsselskapet på Island med omtrent 1625 boliger og pågående prosjekter med 41 enheter, hovedsakelig lokalisert i Reykjavik og omkringliggende områder. 

Per 30. juni 2023 er eiendomsbokført verdi omtrent 6,0 milliarder svenske kroner. 

I 2021 kjøpte Heimstaden AB Heimstaden ehf. fra Fredensborg AS og oppnådde en årlig avkastning på investeringen på omtrent 18 prosent etter oppkjøpet, tilsvarende en regnskapsmessig fortjeneste på 0,6 milliarder svenske kroner for morselskapet ved realisering. Eiendomsverdien var den gangen 3,8 milliarder kroner. Heimstaden AB betalte 1,7 milliarder svenske kroner for aksjene.

Kjøpesummen som blir betalt ved avslutningen av transaksjonen beløper seg til 18,7 milliarder islandske kroner, tilsvarende oomtrent 1,5 milliarder svenske kroner. En ytterligere utsatt kjøpesum i området 0,87-0,97 milliarder svenske kroner vil bli betalt når Fredensborg AS har fullført exit-strategien til Heimstaden ehf.

I tillegg inkluderer kjøpesummekanismen et resultatbasert incitament.

Salget kommer ifølge meldingen som en konsekvens av den kommuniserte strategien om å fortsette å redusere gjelden i Heimstaden AB.

– Salget av Heimstadens portefølje på Island gir en attraktiv mulighet til å akselerere vår utgang fra det islandske markedet, fremskynde vår reduksjon av gjeld, og få en betydelig andel av oppsiden i den pågående exit-strategien, sier administrerende direktør Helge Krogsbøl i meldingen.

Siden Fredensborg AS er Heimstaden ABs største aksjonær, har styret utarbeidet en uttalelse om oppkjøpet som tilfredsstiller kravene i den svenske aksjeloven, og det er innhentet en vurdering fra KPMG. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo