Boligprodusentene: Nyboligsalget under finanskrisenivå

Mens salget av nye boliger har stupt med 29 prosent så langt i år, er igangsettingen ned 42 prosent.
PILENE PEKER ÉN VEI: Nyboligsalget stuper. | Foto: Boligprodusentene
PILENE PEKER ÉN VEI: Nyboligsalget stuper. | Foto: Boligprodusentene

– I oktober 2023 er tolvmånederssalget lavere enn bunnpunktet under finanskrisen, sier administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, Lars Jacob Hiim, i en pressemelding.

Solgte nye boliger de siste tre måneder (august, september og oktober) er 2969 boenheter, som er 29 prosent under samme periode i 2022. Solgte nye boliger hittil i år er 10.529 boenheter, det er 35 prosent under samme periode i 2022. 

Igangsatte nye boliger siste tre måneder er 3652 boenheter, som er 42 prosent under samme periode i 2022. Igangsatte nye boliger hittil i år er 10.181 boenheter, det er 42 prosent under samme periode i 2022.

–Dessverre tror vi at markedet for salg og igangsetting av nye boliger skal falle ytterligere, da det er varslet enda en renteheving i desember. Krisen i nyboligmarkedet rammer alle som trenger bolig. Underdekningen er stor, og det vil ta tid å snu utviklingen og få boligproduksjonene opp på et nivå som dekker boligbehovet, sier Hiim i meldingen.

«Finansiering av boligbygging og kjøp av bolig er krevende for utviklere og boligkjøpere. Husbankens virkemidler ble i tillegg brukt opp i oktober. Det er helt avgjørende at Husbanken får en kraftig påfylling av utlånsmidler, og forbedrede virkemidler for boligkjøpere og utbyggere i den pågående behandlingen av statsbudsjettet», skriver Boligprodsuentene.

–Det har kommet cirka 65.000 flyktninger siden krigen i Ukraina startet, og det rapporteres at det nå kommer over 1000 nye hver uke. Den ledige kapasiteten i bransjen kan benyttes til målrettet boligproduksjon for å dekke boligbehovet i hele landet, sier Hiim.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Photo: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Photo: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Photo: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo