Eiendom Norge: Venter boligprisvekst på 4 prosent og tre rentekutt i 2024

Rekordlav bygging kan føre til boligkrise i årene som kommer. Eiendom Norge spår at prisene skal opp 4 prosent neste år. 
BOLIGKRISE: Henning Lauridsen i Eiendom Norge varsler boligkrise og venter kraftige prisøkninger. | Foto: Henrik Hornnæss
BOLIGKRISE: Henning Lauridsen i Eiendom Norge varsler boligkrise og venter kraftige prisøkninger. | Foto: Henrik Hornnæss

Onsdag la interesseorganisasjonen fram sine prognoser for neste år. Prognosen bygger på en forventet utvikling i nominelle boligpriser gjennom 2024. 

– Eiendom Norge venter en oppgang i boligprisene i Norge neste år. Enkelte byer vil få en sterkere utvikling enn den nasjonale, og vi tror særlig Oslo og Stavanger vil skille seg ut. Her venter vi at boligprisene vil stige med henholdsvis 6 og 7 prosent, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen i en pressemelding.

– Oslo har vært sterkere i 2023 enn både landet ellers og hva de fleste forventet ved inngangen til året. Selv om renten er betydelig høyere nå venter vi at rentenedsettelser vil ha større effekt på prisutviklingen her enn ellers i landet og utviklingen kan bli sterk særlig utover høsten. I 2025, og særlig i 2026, kan prisveksten bli svært høy som følge av at det ferdigstilles veldig få boliger, forklarer Lauridsen. 

Mindre usikkerhet

Ved utgangen av november har boligprisene steget med 1,3 prosent. KPI er også en viktig faktor og hadde i samme periode en vekst på 4,5 prosent. 

– Etter to år med svak utvikling tror vi at vi får god vekst i boligprisene i Norge 2024. Et godt lønnsoppgjør som gir reallønnsvekst neste år vil virke positivt på prisutviklingen. Det samme gjør ventede rentenedsettelser, forteller Lauridsen.

Det pekes på mindre usikkerhet rundt inflasjon, renter og bokostnader sammenlignet med fjoråret. Det skaper en optimisme til utsiktene for boligprisene neste år. 

Ved utgangen av november er det kun igangsatt bygging av 11.000 boliger i Norge i 2023, ifølge Boligprodusentene. Dette er den laveste igangsettingen av nye boliger siden bankkrisen på slutten av 80-tallet.

– Dette betyr at vi vil få lav boligbygging de neste årene og krise for byggenæringen. Konsekvensene for boligmarkedet vil vi imidlertid først se fra 2025, da det blir et bratt fall i antall ferdigstilte boliger. Vi tror dette vil gi sterk boligprisvekst i 2025 og 2026, sier Lauridsen.

Dempet aktivitet

Eiendom Norge tror at renteøkningen vil gjøre at boligprisrekylen kan bli enda sterkere fordi den demper boligbyggingen ekstra mye. I 2024 vil det imidlertid fortsatt ferdigstilles en del boliger som er under bygging nå og som ble solgt under pandemien.

– Vi tror at boliginvesteringene vil falle mye mer neste år enn det regjeringen la til grunn i statsbudsjettet og Norges Bank i siste pengepolitiske rapport der de kun venter et fall på drøye 6 prosent. Den ekstremt lave igangsettingen av boligprosjekter i år vil føre til at byggenæringen får lite å gjøre i 2024 når de har ferdigstilt prosjektene som ble startet for 2-3 år siden, sier Lauridsen.

Han tror på rentenedsettelse raskere enn prognosene til Norges Bank. 

– Uansett hva nedgangen i boliginvesteringene ender på, så vil dette innebære et kraftig tilbakeslag for norsk økonomi med svak utvikling i BNP og høyere arbeidsledighet. Slår dette scenarioet til tror vi Norges Bank tvinges til å sette ned renten raskere enn hva de prognostiserer per desember 2023, mener Lauridsen.

Rentekutt er nært forestående

I løpet av 2023 har styringsrenten fra Norges Bank økt fra 2,75 prosent til 4,50 prosent. 

– Norges Banks rentebane per desember indikerer at det første rentekuttet vil komme mot slutten av 2024. Desember-økningen kom overraskende på de fleste og det samme var begrunnelsen med den sterke vektleggingen av kronekursen. Foreløpig vekter Norges Bank inflasjonsmålet og kronekursen sterkere enn hensynet til konjunktursituasjonen, sier han.

– Vi tror Norges Bank på et tidspunkt vil tvinges til å legge større vekt de svake utsiktene for store deler av norsk økonomi og da særlig byggenæringen. Vi tror ikke det er usannsynlig det første rentekuttet kommer før sommeren og ser for oss tre rentekutt neste år, sier han.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo