Slik vil Obos være en del av løsningen på eldrebølgen

Større fellesområder, husverter og egen «eldrearkitektur» er blant stikkordene når Obos tilpasser boligene for eldre kjøpere.
TILPASSER SEG ELDREBØLGEN: Hanne Løvbrøtte, prosjektleder i utviklingsavdelingen i Obos Nye Hjem | Foto: Obos
TILPASSER SEG ELDREBØLGEN: Hanne Løvbrøtte, prosjektleder i utviklingsavdelingen i Obos Nye Hjem | Foto: Obos

Det blir stadig flere eldre i Norge, med de utfordringene det gir. Obos ønsker å være en del av løsningen på eldrebølgen, var budskapet fra Hanne Løvbrøtte, prosjektleder i utviklingsavdelingen i Obos Nye Hjem, under et frokostmøte i regi av NBBL forrige uke. 

Obos bygger mye fellesrom i sine prosjekter for eldreboliger og er opptatt av å forebygge ensomhet. 

Husverter

«Obos’ planlagte prosjekt på Oksnøya i Bærum vil bygges rundt et felles utendørsatrium, og får i tillegg et felles møtested innendørs. Et annet prosjekt vil få en ansatt husvert, som kan hjelpe de eldre og dra i gang sosiale tiltak og bidra til fellesmiddager», skriver NBBL i forbindelse med oppsummering av møtet.

Ideen med en husvert hadde Kari Midtbøe Kristiansen fra Nasjonalt senter – Aldring og Helse stor tro på. Husverter kan motivere dem som trenger en dytt til å engasjere seg og være sosial i slike moderne, og kanskje litt uvante, boformer. Hun foreslo også at eldre tilbys «tilvenningstid» til en ny bolig før de flytter inn.

Samtidig mente hun at man også må planlegge for gode lokalsamfunn som rommer alle aldersgrupper, ikke bare store konsepter avholdt kun for eldre. Boligtilbudet til eldre må dessuten være variert, for behovene er varierte, mente hun. Og tjenestene trenger ikke være på kommune- eller helsehus, foreslo hun, de kan være midt i en sosial boenhet for kommunens eldre.

Tilpasser byggene eldre

Obos er også i gang med å utvikle en egen designveileder med firmaet Arkitema, som jobber mye med helsebygg og helsetjenester. 

Rom for rom skal Obos og arkitektene tilpasse boligdesignet til kognitiv svikt og fysiske problemer som eldre kan ha – men for også tilrettelegge behovet for å være sosial.

Løvbrøtte meddelte at Obos har bestemt seg for å dele designene med resten av bransjen. Hun viste et eksempel fra inngangspartiet: Det er tydelig skilting, tydelig kantstein som gjør det lettere å lese uterommet, håndløpere man kan støtte seg til, plass til å sette fra seg rullator og sitteplasser, for å nevne noe. 

Nye eiemodeller

Et problem som de fleste innlederne var innom, handlet om boligmarkedet: Mange eldre må selge hus som er verdt mindre enn en nybygget leilighet med mindre vedlikeholdsbehov.

Én løsning kan ifølge Midtbøe Kristiansen være leie til eie-modeller, der man for eksempel starter som deleier eller leietaker i en leilighet med mål om at den skal kjøpes av dem som bor der. 

Sosiale boformer for eldre kan dessuten ha økonomiske gevinster i form av delingsøkonomi, der man deler på utgifter til tjenester eldre bruker. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo