En gang verdens største eiendomsselskap – nå konkurs

Kinesiske Evergrande er begjært konkurs med svimlende 3100 milliarder kroner i gjeld. Senest i 2016 var selskapet verdens største eiendomsutvikler – nå er det verdens mest gjeldstyngede.
RINGVIRKNINGER: Olav Chen i Storebrand har tidligere uttalt at Evergrandes potensielle konkurs vil få store ringvirkninger for eiendomssektoren i Kina. | Foto: AP Photo/Ng Han Guan
RINGVIRKNINGER: Olav Chen i Storebrand har tidligere uttalt at Evergrandes potensielle konkurs vil få store ringvirkninger for eiendomssektoren i Kina. | Foto: AP Photo/Ng Han Guan

– Med tanke på den åpenbare mangelen på fremdrift mot å legge fram et levedyktig forslag til restrukturering, mener jeg det er riktig for retten å beordre tvangsoppløsning av selskapet, og jeg gir derfor en slik ordre, sier dommer Linda Chan.

Det er en domstol i Hongkong som har beordret avvikling av det kinesiske eiendomsselskapet, skriver E24 som siterer Bloomberg.

EiendomsWatch har tidligere omtalt gjeldstyngede Evergrande:

Kollaps i 2021

Ifølge nyhetsbyrået NTB er det Top Shine Global, en av Evergrandes kreditorer, som sendte inn begjæringen om avvikling av selskapet i 2022. Partene har forsøkt å finne en løsning, «men nå har altså dommer Chan satt ned foten».

Det kinesiske selskapet er verdens mest gjeldstyngede eiendomsutvikler, skriver CNBC. Ifølge Financial Times er det snakk om «mer enn 300 milliarder» dollar, tilsvarende i overkant av 3100 milliarder kroner.

Mye har skjedd siden China Evergrande i mange år var verdens største eiendomsselskap, senest i 2016. En sentral årsak er at selskapet har tatt betalt for boliger som ikke har vært påbegynt bygget, noe som har gjort at mange kinesere boligkjøpere har blitt sittende og vente på boligene de har blitt lovet. I 2021 kollapset Evergrande fullstendig da de misligholdt gjeld og ikke kunne fremlegge godkjente resultater.

Påvirkning på verdensøkonomien

– Jeg tror Evergrande er ferdige, sa leder for allokering og globale renter i Storebrand, Olav Chen, til E24 allerede i oktober i fjor. Han pekte på at Xi Jinping og Kina kunne være villige til å «ofre» selskapet for å statuere et eksempel og for å roe ned boligmarkedet.

Chen følger Kina tett, og tror dette vil ha store ringvirkninger i eiendomssektoren i Kina.

– Men jeg tror faktisk ikke det er stort nok til at det sprer seg til hele den kinesiske økonomien eller verden, sa han til E24 i oktober.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Photo: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo