Boligprisene steg kraftig i januar – nå mener Lauridsen mange «må revidere sine modeller»

2024 starter med kraftig boligprisoppgang og færre usolgte boliger. – Boligmarkedet er tilbake, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.
FERSK BOLIGSTATISTIKK: Henning Lauridsen er administrerende direktør i Eiendom Norge, som nå har presentert januartallene for det norske boligmarkedet. | Foto: Terje Bendiksby / NTB
FERSK BOLIGSTATISTIKK: Henning Lauridsen er administrerende direktør i Eiendom Norge, som nå har presentert januartallene for det norske boligmarkedet. | Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Boligprisene steg kraftig med 3,4 prosent i januar, noe som ga en oppgang på 0,7 prosent sesongjustert. Boligmarkedet er tilbake, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding om de ferske tallene.

Gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge var 4.527.937 kroner ved utgangen av årets første måned.

– Den positive januar-oppgangen er oppsiktsvekkende i lys av den svake utviklingen i den norske fastlandsøkonomien og ikke minst den overraskende renteøkningen i desember. Nå er det mange som må revidere sine modeller, også oss, da vår prognose for januar på 2,5 prosent var skivebom, sier Lauridsen.

Spent på veien videre

I forkant av tallslippet forventet også DNB Eiendom en prisoppgang på 2,5 prosent. 

Henning Lauridsen peker på at mesteparten av prisveksten i boligmarkedet gjennom et typisk år kommer i første halvår, og særlig i januar med den såkalte januar-effekten.

– Gitt den positive utviklingen i januar blir det svært spennende å følge utviklingen fremover. Et sterkt bruktboligmarked vil virke positivt på nyboligmarkedet, hvor det har vært en historisk svak utvikling siden sommeren 2022, sier Eiendom Norge-sjefen.

Færre usolgte, lenger salgstid

I januar ble det solgt 6757 boliger i Norge, noe som er 2,2 prosent færre enn tilsvarende måned i fjor.

I årets første måned ble det lagt ut 5876 boliger for salg i Norge, noe som er 5,8 prosent færre enn i januar 2023.

– Det er solgt langt flere boliger enn det legges ut og varelageret som bygget seg opp gjennom høsten er nå i ferd med å bygges ned. Antall usolgte boliger på markedet har falt gjennom hele måneden, sier Lauridsen.

Det tok i gjennomsnitt 67 dager å selge en bolig i januar, opp fra 62 dager i desember. Kortest salgstid hadde Stavanger m/omegn med 34 dager. Lengst salgstid hadde Tromsø med 106 dager.

Gjentar rentevarsko til Norges Bank

Ifølge Eiendom Norge har de fallende boliginvesteringene gjennom 2023 dratt ned norsk økonomi. Foreningen peker i den forbindelse på at det for øyeblikket er «et sjeldent stort sprik på nesten 10 prosentpoeng i SSB og Norges Banks prognoser for boliginvesteringene i 2024».

– Norges Bank har ikke tatt innover seg hva den kraftige oppbremsingen i nyboligsalget vil bety for norsk økonomi og hvordan dette virker på boliginvesteringene fremover. Boligbyggingen er et tankskip det tar lang tid å snu, og mye kan tyde på at modellene ikke klare å fange opp store markedssvingninger, sier Lauridsen.

– Tar Norges Bank feil om utviklingen i boliginvesteringene, noe vi mener de gjør, vil det ha stor betydning for rentesettingen fremover, sier han.

Gitt mandat om å også legge rette for høy og stabil produksjon og sysselsetting, innebærer det at Norges Bank må justere rentebanen ned i mars og trolig også sette styringsrenten ned, forteller Lauridsen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også

BOOM: Ravn Steinsvåg leder Plot.ai, som nå har analysert utviklingen over en lengre tidsperiode av nyboligmarkedet i Norges største byer, og funnet at to av dem skiller seg vesentlig ut. – Prisveksten de siste fire årene har vært nær dobbelt så høy, sier Steinsvåg om den ene. | Foto: Plot.ai

Store forskjeller i de norske nyboligmarkedene

For abonnenter